Gündem

Turgut Kazan: Halit Ayar ve Ceren Özdemir cinayetlerinden iktidar sorumludur

"Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir"

06 Aralık 2019 13:19

T24 Haber Merkezi

Eski İstanbul Barosu başkanlarından avukat Turgut Kazan, son 3 ayda iki gencin cezaevinden izin alan ya da yarı açık cezaevinden firar eden kişilerce öldürülmesinin ardından 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası infaz yönetmeliğinde yapılan değişikliklere işaret ederek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘derhal’ istifa etmesi gerektiği yorumunda bulundu. Kazan, "Bu cinayetlerden iktidar sorumludur" dedi. 

TIKLAYIN - Ceren Özdemir cinayeti: İnfaz sistemindeki 'açık' can aldı

Ordu’da 20 yaşındaki Ceren Özdemir, salı gecesi bir süredir bulunduğu yarı açık cezaevinden 1 Aralık günü firar eden Özgür Arduç tarafından evinin önünde bıçaklanacak öldürülmüştü. Arduç, gözaltına alınmasının ardından suçunu itiraf etmiş ve tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Arduç’un 14 yıl önce Ordu'da bir çocuğu öldürdüğü, cezaevine konduktan sonra 2017'de çıkan yasa ile gönderildiği açık cezaevinden firar ettiği ve bir yıl sonra hırsızlık yaparken yakalandığı, tekrar konduğu açık cezaevinden 1 Aralık'ta bir kez daha firar ettiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine 2005’te Ordu’da bir çocuğu öldürmekten hüküm giyen ve 12 ayrı suçtan sabıkası bulunan bir kişinin hükümlülerin izinli olarak tesis dışına çıkabildiği bir yarı açık cezaevine nasıl nakledildiği tartışma ve eleştiri konusu olmuştu.

Eylül ayında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu 23 yaşındaki Halil Ayar’ı İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nde bıçaklayarak öldüren kişinin de cezaevinden izinli çıktığının hatırlatılması da eleştirileri derinleştirmişti.

15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında cezaevlerinde oluşan doluluk oranıyla birlikte açık cezaevlerine ayrılma koşullarının genişletildiğini hatırlatan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hürriyet gazetesinden Hande Fırat'a yaptığı açıklamada bir süredir bu koşulların yeniden düzenlenmesi için çalışma yürüttüklerini belirtti. Gül, Arduç'un kaldığı açık cezaevinin gözlem kurulunun bir kusuru olup olmadığı yönünde idari soruşturma başlattığını da sözlerine ekledi. 

TIKLAYIN - Ceren'in katilinin açık cezaevine geçmesiyle ilgili gözlem kurulu hakkında idari soruşturma başlatıldı

"Muhalefet yapanlara yer açmak için, açık cezaevine ayrılma kolaylaştırıldı"

Kişisel Twitter hesabından konuya dair yaptığı yorumda eski İstanbul Barosu Başkanı Kazan, 15 Temmuz sonrası infaz yönetmeliğinde yapılan değişikliğe işaret etti. “Hiç kimse eğip bükmeye kalkmasın. Muhalefet yapanlara yer açmak için, 22.02.2017’de açık cezaevine ayrılma kolaylaştırıldı. Adeta, kapalıya kayıt yaptıranlar, hemen açığa alınıyor” diyen Kazan, ‘suç makinesi’ olarak nitelendirdiği, hücre cezasına çarptırılmış kişilerin bile bu imkandan yararlandığını savundu. Kazan, sözlerine şöyle devam etti:

“Hatta, ikinci yargı paketinde, yeni bazı adımlar atılacaktı. Sanırım şimdi utanmışlardır, vazgeçmek zorunda kalacaklar. Dolayısıyla, İstiklal Caddesi ve ORDU/Ceren ÖZDEMİR cinayetlerinden bu iktidar sorumludur. Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir.”

671 sayılı KHK: Cezanın kapalı cezaevinde çektirilmesi şartında süre kısaltıldı

Resmi Gazete'de 17 Ağustos 2016'da yayımlanarak yürürlüğe 671 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşlara İlişkin Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 32. maddesiyle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna eklenen Geçici 6. maddesindeki düzenleme ile, 01.07.2016 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından denetimli serbestlik ile ön şart olan yarı açık cezaevine geçiş süreci değiştirildi. Anayasa Profesörü Ersan Şen, bu geçici maddeyle yapılan düzenlemeyi Hukuki Haber internet sitesinde şöyle anlatmıştı: 

"Bu düzenleme ile 01.07.2016 tarihinde ve bu tarihten önce işlenen ve maddede istisna olarak sayılanlar dışında kalan suçlardan verilen cezaların denetimli serbestlik uygulanarak infazı için koşullu salıverilmeye bir yıl veya daha az süre kalması şartı değiştirilerek bu süre iki yıla çıkarılmış ve süreli hapis cezalarının infazında koşullu salıverilmeden faydalanılabilmesi için cezanın 2/3’ünün kapalı cezaevinde çektirilmesi şartı 1/2 olarak değiştirilmiştir. Düzenleme; 01.07.2016 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından, denetimli serbestlik tedbirinden faydalanma sürelerini iyileştirmiştir."

Açık cezaevine geçiş kolaylaştırıldı

Öte yandan yönetmelikte 07 Eylül 2016 ve 22 Şubat 2017'de yapılan iki yönetmelik değişikliğiyle de açık cezaevine geçiş ve dolayısıyla denetimli serbestlik yasası uygulamaları değiştirildi. Avukat Baran Doğan hukuk bürosunun internet sitesinde yer alan bilgilendirme metninde, açık cezaevine geçiş ve cezanın 1/10’unu kapalı cezaevinde geçirme şartını içeren değişikliğin uygulanma şeklini şöyle özetlemişti: 

  • 01.07.2016 tarihinden önce işlenip de 671 sayılı KHK’nin infaz rejimi kapsamında olan suçlardan 5 yıldan az ceza alanlar, en fazla 3 gün içinde ‘iyi halli’ olduğu tespit edilince açık cezaevine geçiş ve diğer koşulları varsa derhal denetimli serbestlik uygulamasından yararlanacaktır.
  • 01.07.2016 tarihinden önce işlenip de 671 sayılı KHK’nin infaz rejimi kapsamında olan suçlardan 5 yıl veya daha fazla, fakat 10 yıldan az ceza alanlar 1 ay kapalı cezaevinde ve diğer kalan süreyi açık cezaevinde geçirmek şartıyla denetimli serbestlik yasası uygulmasından yararlanabilirler.
  • 01.07.2016 tarihinden önce işlenip de 671 sayılı KHK’nin infaz rejimi kapsamında olan suçlardana 10 yıl veya daha fazla ceza alanlar, toplam cezalarının 1/10’unu mutlaka kapalı cezaevinde “iyi halli” geçirmek ve denetimli serbestlik uygulamasından yararlanabilmek için kalan diğer süreyi açık cezaevinde geçirmek zorundadırlar.