Dünya

Tunus Nahda Hareketi: Buden'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesi anayasal normlara aykırı

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said, başbakanı 25 Temmuz'da görevden almıştı

01 Ekim 2021 07:20

Tunus'ta Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Necla Buden Ramazan’ı hükümeti kurmakla görevlendirmesinin anayasal ilkelere aykırı olduğunu iddia edildi.

Müslüman Kardeşlere yakınlığıyla bilinen Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, kadın akademisyen Ramazan'ın Said tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin anayasal normlara aykırı bir karar olduğuna ifade edildi.

Bu kararın, ülkedeki toplumsal ve ekonomik krizleri daha da derinleştirdiği söylenen  açıklamada, Tunus'un karşı karşıya kaldığı tehlikeler konusunda uyarıda bulunularak, küresel ekonominin canlandığı ve kardeş ülke Libya'da yeniden imar sürecinde yatırım fırsatlarının arttığı bir ortamda Tunus ekonomisi için birçok fırsatın kaçırıldığı, uluslararası ortakların duyduğu güvenin azaldığı, iç finansman kaynaklarının kısıtlandığı ve bütçe açığının arttığı vurgulandı.

Said'in "iktidarı tekelinde tutmasının" kınandığı açıklamada, anayasaya karşı darbeye, iktidarın ele geçirilerek kötüye kullanılmasına karşı çıkan tüm taraflara, Tunus'un bölgesel ve uluslararası ilişkilerine zarar veren, ekonomik ve sosyal sorunları daha da arttıran bu sorunla barışçıl ve sivil yollarla mücadele edilerek çabaların birleştirilmesi çağrısı yapıldı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra dün hükümeti kurma görevini kadın akademisyen Necla Buden Ramazan'a vermişti. Buden, ülkeninin ilk kadın başbakanı oldu.

Başkentteki Tunus Mühendislik Okulu'nda jeoloji dalında öğretim görevlisi olan ve son olarak Yüksek Öğrenim Bakanlığı'nda Dünya Bankası programlarının uygulanması üzerine çalışan Ramazan, akademik kimliğiyle öne çıkıyor.