Medya

Tuğrul Eryılmaz, yazılarıyla T24'te

Eryılmaz: Bu kadar ciddi insanın yanında ciddiyetten usandım ve magazin yazmaya karar verdim!

04 Eylül 2019 19:41

T24

Türkiye medyasının önde gelen özel isimlerinden gazeteci Tuğrul Eryılmaz, "sözünü esirgemediği" yazılarıyla T24 ekibine katıldı. Eryılmaz, T24 yazıları için "Bu kadar ciddi insanın yanında ciddiyetten usandım ve magazin yazmaya karar verdim" diyor.

Kapatılan Radikal gazetesinin büyük ilgi gören ilavesi Radikal İki'yi kuran ve yöneten, bağımsız Sokak dergisini çıkaran ve Sokak'ta hâlâ unutulmayan "Münevver'e Mektuplar" köşesini kaleme alan Tuğrul Eryılmaz'ın T24'teki ilk yazısı cuma günü yayımlanacak.

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlayan Tuğrul Eryılmaz, dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü. 

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı. Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi. 1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı.“Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer alanTuğrul Eryılmaz, bu davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde de danışmanlık yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

Eryılmaz'ın gazeteci Asu Maro'ya hayatını anlattığı ve kısa sürede 3 baskı yapan "68'li ve Gazeteci" kitabı (İletişim Yayınları), Türkiye'de gazetecilik pratiğine ışık tutma özelliği de taşıyan önemli bölümler içeriyor.

Tuğrul Eryılmaz, "68'li ve Gazeteci"de mesleki yaklaşımını şöyle özetliyor:

… Gazeteciliğin de evrensel kuralları vardır. Ben de meslek hayatım boyunca bunlara bağlı kalmaya çalıştım. (…) En iyi bildiğim şey de gazetecinin tüm iktidarlara karşı bireylerin ve farklı toplulukların yanında olması evrensel ilkesini hiç aklımdan çıkarmadığımdır. Ana akımda çalıştığım 12 Eylül ve sonrası dönemlerde de bu ilkeyi hiç göz ardı etmedim.