Sağlık

TTB Merkez Komite Başkanı Prof. Sinan Adıyaman: Dünya semt hastanelerine dönüyor, Türkiye tam tersi yolda; şehir hastanelerinden vazgeçilmeli

"Devlet bütçesi, halk ve personelin sağlığı tehdit altında"

06 Kasım 2019 08:05

Türk Tabipler Birliği (TtB) Merkez Komite Başkanı Prof. Sinan Adıyaman, dünyada devasa hastane modelleri terk edilip az yataklı semt hastanelerine dönülürken, Türkiye'nin tam tersi yola girmesinin ağır sağlık sonuçlarına yol açacağını söyledi. Halkın sağlığının rant uğruna tehlikeye atıldığını belirten Prof. Adıyaman, devlet bütçesini, halkın hayatını ve sağlık personelinin sağlığını tehdit eden şehir hastaneleri sisteminden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, TBB Başkanı Adıyaman, şehir hastanelerinde giderek artan sorunları kamuoyuna anlatmak için İstanbul'da geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemeye karar verdiklerini söyledi. 9 Kasım Cumartesi günü Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanatevi'nde, “Şehir Hastaneleri: Yalanlar ve Gerçekler” konulu kritik bir sempozyum gerçekleştireceklerini belirten Prof. Adıyaman, şehir hastaneleri hakkında gerçekleri öğrenmek isteyen herkesin bu toplantıda olması gerektiğini söyledi.

"Acil hastalar tehlikede"

Şehir hastanelerinin çözüm değil aksine sorun üreten yapılara dönüştüğünü belirten Adıyaman, inkar edilmesine karşın bu hastanelere belirli oranda doluluk sözü verildiğini, bu yüzden acil hastalar başta olmak üzere genel olarak hastaların şehir hastanelerine yönlendirilmeye çalışıldığını vurguladı. Prof. Adıyaman, “Öyle ki, örneğin Ankara'da Mamak'taki bir acil hasta ambulansla en yakın hastaneye gideceği yerde, en yakındaki 2-3 hastaneyi geçip en uzaktaki şehir hastanesine yönlendiriliyor. Bu akıl almaz yöntem çok ciddi bir sağlık sorunu” dedi.