Dünya

Trump, Taliban ile barış görüşmelerini durdurdu

Bir ABD askeri dâhil 12 kişinin öldüğü saldırıyı Taliban üstlenmişti

08 Eylül 2019 07:23

Taliban'ın geçen hafta aralarında bir ABD askerinin de bulunduğu 12 kişinin ölümüne sebep olan Kabil saldırısını üstlenmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Taliban liderleriyle yaptığı barış görüşmelerini iptal ettiğini açıkladı.

Kararını Twitter'dan duyuran Trump, daha önce pazar günü için Taliban liderleriyle Camp David'de bir 'gizli görüşme' planladığını aynı zamanda Afganistan başkanıyla da görüşmeyi planladığını açıkladı. Fakat geçen hafta yaşanan saldırıda Taliban'ın rol aldığını öğrenir öğrenmez planlarını iptal ettiğini söyleyen Trump, "Bu denli önemli bir barış görüşmesi döneminde ateşkes sağlayamıyor ve 12 masum insanı öldürebiliyorlarsa demek ki herhangi bir şekilde mantıklı bir uzlaşma sağlayamazlar" dedi. 

Trump'ın açıklaması ABD'nin Afganistan Özel Yetkilisi Zalmay Khalilzad'ın geçen hafta Taliban ile yapılan barış görüşmelerinde son taslağa gelindiğini açıklamasını ve aylardır beklenen ABD ordularının Afganistan'dan çekilmesi gelişmesini sürüncemede bıraktı. 

Reuters'ta yer alan habere göre, Trump'ın tweetlerinden saatler önce yüksek düzeyli bir Taliban yetkilisi, bir barış anlaşmasının yakında gerçekleşeceğini söylemişti.

Taliban: Görüşmelerin sonlandırılması nedeniyle Amerikalılar herkesten çok daha fazla acı çekecek

Taliban, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın barış sürecini sonlandırdığını duyurduğu açıklamasına tehditle karşılık verdi.

Barış görüşmelerini iptal kararının daha fazla Amerikalının canını ve malını kaybetmesine yol açacağı anlamına geldiği belirtilen örgütün açıklamasında, "Görüşmelerin sonlandırılması nedeniyle Amerikalılar herkesten çok daha fazla acı çekecek" ifadesine yer verildi.

Görüşmelerin cumartesi gününe kadar sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyen Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, örgütle Afgan hükümetinin de barış müzakerelerine başlamak için 23 Eylül tarihini belirlediğini dile getirdi:

"ABD'nin bu kararı en çok onları olumsuz yönde etkileyecektir. Onun itibarı zedelenmiştir. Barış karşıtı duruşunu daha da açığa çıkararak artan oranda can kaybı ve maddi kayıpların yanı sıra siyasi etkileşim söz konusu olduğunda Amerika'nın faaliyetlerini de etkileyecektir."

Ayrıca örgütün açıklamasında, "Anlaşma imzalanmadan önceki saldırıya tepki göstermek tahammül ya da tecrübe anlamına gelmiyor. Dolayısıyla büyük cihadımıza devam edeceğiz." denildi.

Taliban açıklamasında, savaşın yanında müzakerelere devam etme isteğinde olduğunu da belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Savaş yerine siyasi uzlaşı tercih edildiğinde, müzakereleri sonuna kadar devam ettirmeyi taahhüt ediyoruz."