Dünya

Trump'ın İran rejimine karşı kullandığı fotoğrafı çeken muhabir: Benim için bir utanç

Fotoğraf, hem ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından hem de ABD Başkanı Donald Trump tarafından kullanıldı

13 Şubat 2019 15:58

İranlı kadın foto muhabiri Yalda Moayeri, Tahran’daki protestolar sırasında çektiği bir fotoğrafın Trump yönetimi tarafından 'İran karşıtı politikaların posterine' dönüştürülmesi tepki gösterdi. Fotoğrafın kendisinden izinsiz kullanıldığını belirten Moayeri, "Bu fotoğraf dünyanın her yerinde özgürlük sembolü olsaydı onur duyardım, fakat Başkan Trump’ın Farsça da attığı Tweette çektiğim fotoğrafı izinsiz şekilde kullanması benim için bir utançtır" dedi. 

Sputnik’te yer alan habere göre, Yalda Moayeri’nin çektiği Aralık 2017’de Tahran Üniversitesi’ndeki protestoda bir eliyle gazdan korunmak için yüzünü örterken öbür eliyle yumruğunu havaya kaldıran kadının fotoğrafı, özgürlük taleplerinin simgelerinden biri haline gelmişti. Fotoğraf hem ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından hem de ABD Başkanı Donald Trump tarafından kullanıldı. İranlı foto muhabiri bu kullanımlar için herhangi bir izin alınmadığını söyledi.

İran İslam Devrimi’nin 40’ıncı yıldönümü kutlamalarına yanıt vermek için fotoğrafı kullanan Trump yönetimi, fotoğrafın soldaki boş bölümüne şöyle yazdırdı:

“40 yıllık yolsuzluk, 40 yıllık baskı, 40 yıllık terör… İran’daki rejim 40 yıl boyunca sadece fiyasko üretti. Uzun zamandır acı çeken İran halkı çok daha parlak bir gelecek hak ediyor.”

Fotoğrafın bu şekilde kullanılmasının ardından foto muhabiri Yalda Moayeri “Bu fotoğraf dünyanın her yerinde özgürlüğün sembolü olsaydı, büyük onur duyardım, ama Başkan Trump’ın Farsça da attığı Tweette çektiğim fotoğrafı izinsiz şekilde kullanması benim için bir utançtır ve beni derinden yaralamıştır” dedi.

Yalda Moayeri  “Onun politikaları yüzünden ben, ailem ve dostlarım yaptırımlar altında yaşamak zorunda kaldığımızdan hayatlarımız mahvoluyor. Paramız yüzde 70 değer kaybetti. Hepimiz yoksullaştık. Onun seyahat yasağı yüzünden çok sayıda İranlının ABD’deki aile üyelerini ziyaret etmesi engelleniyor. Benim de babam ABD’de yaşıyor. Param olsaydı bile onu görmeye gidemezdim, çünkü çok umursadığını iddia ettiği İranlılara seyahat yasağı dayatıyor.”

Moayeri ayrıca “Bu fotoğraf benim halkımı gösteriyor ve benim halkım içindir, Washington’daki erkekler tarafından suistimal edilmemelidir. İran’a karşı bu gündemin hiçbir şekilde parçası olmak istemiyorum. Bir İranlı olarak ABD Başkanı’na dava açamayabilirim, o yüzden sanırım tüm yapabileceğim bu” dedi.

Söz konusu fotoğrafla İran Foto Muhabirleri Cemiyeti’nin 2018’deki ödülünü de kazanmış olan Moayeri, “Bir yıl önce Tahran Üniversitesi çevresindeki gösteriler sırasında bu fotoğrafı çok zor şartlarda çektim. Bilinmesinin başımı belaya sokacağını düşündüğüm için çekenin ben olduğumu 6 ay boyunca açıklamadım. Ancak İran’daki durumu açık ve şeffaf olarak göstermenin önemine inandığımdan daha sonra ortaya çıktım” dedi