Dünya

Trump'ın avukatı Rudy Giuliani: Ruslardan enformasyon almakta yanlış bir şey yok

"Söz konusu enformasyon derlenmiş bir enformasyondur ve bütün gazeteler tarafından basıldığı için herkese yayılmıştır"

22 Nisan 2019 16:35

Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in 2016 seçimlerinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın kampanyasında Rusya ile komplo kurup işbirliği yaptığına dair kanıt bulamadığına dair raporunun tamamının yayımlanmasından sonra Demokrat Partililerin daha geniş soruşturma talep ettikleri sırada, Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’den konuya ilişkin bir yorum geldi. ABD Başkanı’nın hukuk ekibine liderlik eden eski New York Belediye Başkanı Giuliani, 'Ruslardan istihbarat almakta yanlış bir şey olmadığını' söyledi.

Eski Massachusetts Valisi ve Cumhuriyetçi Parti’nin geçmiş başkan adaylarından Mitt Romney’nin “Trump 2016 seçim kampanyasında Rusya’nın yardımını memnuniyetle kabul etti, buna yasa dışı şekilde elde edilmiş istihbarat da dahil” suçlamasına yanıt veren Giuliani, CNN’e çıkıp “Ruslardan enformasyon almakta yanlış bir şey yok” dedi.

Haziran 2016’da Trump Tower’da Trump’ın oğlu Donald Jr., damadı Jared Kushner ve eski kampanya yöneticisi Paul Manafort’un Rusya bağlantılı bir avukattan Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’ın aleyhine enformasyon alma çabasına atıf yapan Giuliani, Rus hükümetinin temsilcilerinden bilgi almaya çalışmanın sakıncalı olabileceği, ama yasadışı olmadığına işaret etti.

Romney’ye “Karalamak için yalan söylemeyi bırakın. Çamur atmak istemiyormuş gibi yaparak çamur atan sahte sofuluğu bırakın” çıkışını yapan Giuliani, şöyle devam etti:

“Söz konusu enformasyon derlenmiş bir enformasyondur ve bütün gazeteler tarafından basıldığı için herkese yayılmıştır. Washington Post gazetesi niye yabancı bir kaynaktan gelen enformasyonu hacklendiğini bildiği halde basıyor? Kampanyanın kullanmak istemesi yanlışsa onların bunu yapması da bir o kadar yanlış olmaz mı?”

Demokrat Parti’nin başkan adayı Hilary Clinton’ın kampanyasına yapışan çamurda Mueller raporunda açıkça belirtildiği gibi Trump kampanyasının bir katkısının olmadığını söyleyen Cumhuriyetçi avukat, şöyle konuştu:

“Ahlaka mı gireceğiz? Savcıların baktığı bir şey değildir ahlak. Bunun uluslararası skandal haline gelmesi ahlaksızlıktan ötürü değil. Uluslararası skandal haline geldi, çünkü Başkan yasaları sahte bir şekilde ihlal etmekle itham edildi ve şimdi bunu kimin yaptığını kimse ortaya çıkarmak istemiyor, çünkü süreçteki gerçekten görevi kötüye kullanma işte budur.”

Ne olmuştu?

Julian Assange’ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 2016’ta Demokratik Ulusal Komite’nin hacklenmiş e-postalarını yayımlamasıyla başlayan süreç Clinton kampanyasını zorda bırakmıştı. Assange e-postaları ele geçirmelerinde Rusya’nın dahil olmadığını, sızıntının kaynağını açıklayamayacağını, ama bir devletten gelmediğini söylemişti.

Ancak Giuliani’nin son açıklamalarına hiddetlenen Twitter’daki Demokrat Partili kullanıcılar, Trump ile ekibini ABD’nin ‘varoluşsal düşmanı’ diye niteledikleri Rusya ile ‘işbirliği yapmakla’, dolayısıyla ‘vatan haini’ olmakla suçlayan, bunun üzerinden Kongre’ye Trump’ı azletme çağrısı yapan mesajlar yazmıştı.