Dünya Basınında Bugün

"Trump bağnazlığı kınadı, silahları değil"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Ağustos 2019 10:24

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

ABD'nin gündeminde Başkan Donald Trump'ın ülkede peş peşe gelen saldırılara rağmen silah yasalarını sıkılaştırma konusunda bir açıklama yapmaması var. The Guardian AB'den gelen Boris Johnson ile ilgili açıklamaları manşetine taşıdı. Moscow Times, Putin'in  "Washington yeni nükleer silah üretirse Rusya da üretecek" açıklamalarını öne çıkardı. 

6 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | AB: Johnson sert Brexit’te ısrarcı ve yeniden anlaşmak gibi bir isteği yok

Avrupalı diplomatlar, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın anlaşmasız Brexit’i ‘temel senaryo’ olarak gördüğünü, ayrılma anlaşmasını yeniden görüşmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi. Brüksel’deki diplomatlar Johnson’ın danışmanıyla yapılan bir toplantı sonucu, başbakanın taviz vermeye niyeti olmadığını anladı. Yetkili bir Avrupalı diplomat toplantının ardından, “Britanya’nın başka bir planı olmadığı çok açık” ifadelerini kullandı.


The Times | Johnson, her türlü güvensizlik oyuna karşı gelecek

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın özel danışmanı Dominic Cummings, başbakanın güven oylaması sonucunda çıkacak hiç bir sonuçta istifa etmeyeceğini açıkladı. Cummings, 31 Ekim’e doğru anlaşmasız Brexit ihtimalinin artmasıyla meclisteki muhalif Muhafazakâr Partililerin İşçi Partisiyle birleşerek hükümeti düşürmek için vereceği güvensizlik oylarına Johnson’ın karşı geleceğini söyledi. Anayasa uzmanları, mecliste güvensizlik oyu çıksa bile Johnson’ın istifa etmek için herhangi bir yasal sorumluluğu olmadığını açıkladı fakat Kraliçe’nin siyasete dahil edilmesi riski taşıdığını belirtti.


New York Times | Nefret kınandı ama silahlar değil

ABD Başkanı Donald Trump hafta sonu meydana gelen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği çifte silahlı saldırıların ardından beyaz ırkın üstünlüğüne inanan ideolojiyi kınadı ve "ırkçı nefretin" tehlikesinden bahsetti. Trump dün yaptığı açıklamalarda zihinsel rahatsızlıklar, video oyunları ve internet bağnazlığı ile saldırılar arasında bağlantı olduğunu iddia etti ancak daha sıkı silah kontrolleri konusunda bir açıklamada bulunmadı. 


The Washington Post | Trump bağnazlığı kınadı, silahları değil

The Washington Post da Trump'ın dün yaptığı açıklamalarda silah kontrolüne değinmemesini manşetine taşıdı. WP, Trump'ın "Zihinsel hastalıklar ve nefret tetiği çekti. Silah değil" sözlerine dikkati çekti.


Moscow Times | Putin: Washington yeni nükleer silah üretirse Rusya da üretecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) resmi olarak çekilen ABD'nin nükleer silah üretimine başlaması durumunda Rusya'nın da kısa ve orta menzilli nükleer füzeler üretmeye başlayacağını açıkladı.Reuters'ın aktardığına göre Putin, dün gerçekleştirdiği toplantıda Rusya Güvenlik Konseyi ile bir araya geldi. Putin bu toplantıda istihbarat servislerinden, savunma ve dışişleri bakanlıklarından ABD'nin nükleer füze üretmek, geliştirmek veya yerleştirmek için atabileceği adımları yakından takip etmesini talep etti. Rusya lideri yaptığı açıklamada, "Rusya ABD'nin bu sistemleri geliştirmeyi bitirip üretmeye başladığına dair güvenilir istihbarat alırsa benzer füzeler üretmek için tam efor göstermekten başka seçeneği kalmayacaktır" ifadelerini kullandı. 


Frankfurter Allgemeine | İsviçre federal savcıları eski DFB yetkililerini suçladı

Almanya'da gerçekleştirilen 2006 Dünya Kupasıyla bağlantılı olarak İsviçreli savcılar eski Almanya Futbol Federasyonu çalışanlarına dolandırıcılık suçlamaları yöneltti. Suçlananlar arasında eski yönetciler Wolfgang Niersbach ve Theo Zwanziger de yer aldı.


Le Figaro | Keşmir’in statüsü Pakistan ve Hindistan arası gerilimi artırıyor

Hindistan'ın Keşmir’in özerkliğini kaldırma yasa tasarısını parlamentoya sundu. Günümüzde ise Hindistan Keşmir’in yüzde 45’ini Pakistan ise yüzde 35’ini kontrol ediyor. Hindistan kontrolündeki bölgelere "Cammu Keşmir", Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e "Azad Keşmir" adını verdi. Pakistan Dışişleri Bakanı Mahdum Şah Mahmud Kureyşi, Hindistan’ın Cammu Keşmir kararını kınadı. 


Al Arabiya | “ABD’nin Zarif’e yaptırımları kaybettiklerinin göstergesi”

İran Devrim Muhafızlarına bağlı özel kuvvet Kudüs Gücü komutanı Qassem Soleimani, ABD’nin İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif’e yaptırımlarını değerlendirdi. Yaptırımların ‘akıl dışı’ olduğunu söyleyen Soleimanı, “Kaybettiklerinin işareti” ifadesini kullandı. Soleimani, yaptırımların İran Dışişleri Bakanı’nın kamuoyunda güçlü bir figür olduğunu kanıtladığını ve ABD liderlerinin ‘cahilliğini’ gözler önüne serdiğini açıkladı.