Gündem

TRT’nin, ‘istihdam fazlası' personeli için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarıldı; yeni kadro ve pozisyonlar oluşturuldu

Yapılan bu düzenlemeyle, bir sanatçının Tarım ve Orman Bakanlığı’na, bir spikerin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na, bir prodüktörün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na kendi kadro ve pozisyonları oluşturulmak suretiyle atanmaları mümkün hale getirildi

16 Eylül 2019 09:23

Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB), TRT’nin istihdam fazlası personel (İFP) olarak belirlediği çalışanlarının atama tekliflerini yeterli zamanda yapamadığı ve gerekli atama tekliflerini yapabilmek için Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde düzenleme yapıldığı ortaya çıktı. TRT’nin istemi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yaptırılan düzenleme ile İFP’nin atama tekliflerinin yapılabilmesi için devlet kurumlarında, İFP’ler için “yeni kadro ve pozisyonlar” oluşturuldu. Kararanameyle atananlarla eski çalışanlar arasında ücret ve haklar konusunda farklılıklar oluştu.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre TRT’nin, objektif olmayan kıstaslarla İFP belirlediğini, kurumda böyle bir uygulama olmamasına karşın “kendi isteği ile İFP olma” hakkı yaratıldığını ve kendi isteği ile İFP olan bazı çalışanları “memleketlerine veya istedikleri şehirlere atadığını” Cumhuriyet kamuoyuna duyurmuştu. 

TRT’nin objektif olmayan kıstaslarla yaptığı bu değerlendirmenin ardından, İFP’ler için bir uygulamanın daha yapıldığı ortaya çıktı.TRT, 26’sı “kendi isteği ile” olmak üzere İFP olarak belirlediği 169 kişilik ilk listeyi 9 Mayıs 2019’da DPB’ye gönderdi. DPB, İFP olarak bildirilen yapım ve yayın personelinin (Sanatçı, spiker, prodüktör, muhabir, yapım ve yayın elemanı vs) unvanlarına uygun kurum bulamadı. Resmi atama teklifi süresi 45 gün olmasına karşın, 40. günde DPB hâlâ ilgili kurum bulamadığı için personelin atama tekliflerini yapamadı.

TIKLAYIN - TRT’de ihtiyaç fazlası personeller, hakları muhafaza edilerek, TRT birimi olmayan yerlere atandı

Edinilen bilgiye göre, DPB’nin atama tekliflerinin yapamaması ve atama yollarının tıkanmasının sonucunda, DPB’ye tanınan resmi sürenin bitmesine birkaç gün kala, 19 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de, TRT’nin Cumhurbaşkanlığı’ndan istemi ile yeni bir düzenleme yayımlanarak bu tıkanıklık ortadan kaldırıldı. 39 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, 15 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin TRT ile ilgili olan 38. bölümüne geçici bir madde eklendi.

Eklenen madde ile kurumlarda TRT personeli için yeni kadrolar yaratıldı ve DPB’nin atama tekliflerini yapabilmesi sağlandı. Nitekim bu düzenlemeden 2 gün sonra, DPB tüm atama tekliflerini tamamlayarak kurumlara bildirdi. 

Yapılan bu düzenlemeyle, bir sanatçının Tarım ve Orman Bakanlığı’na, bir spikerin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na, bir prodüktörün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na kendi kadro ve pozisyonları oluşturulmak suretiyle atanmaları mümkün hale getirildi. Bu kişilerin, bu kadro ve pozisyonlar vefat, emeklilik, istifa gibi durumlarda boşalıncaya kadar TRT’deki mali haklarıyla birlikte yıllarca boyunca çalışmalarının yolu açıldı.