Ekonomi

Torku'nun içeriden bilgi sızdırılarak yabancılara pazarlanmaya çalışıldığı iddia edildi

Torku'nun satışı halinde Türkiye'nin üreticisi ile çalışanların sıkıntıya gireceği, Türkiye'nin

21 Eylül 2021 10:18

Elektrik santrallerinin mali sıkıntıya soktuğu Torku’nun komisyon için içeriden bilgi sızdırılarak yabancılara pazarlanmaya çalışıldığı iddia edildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Türkiye'nin en büyük gıda üreticileri arasında yer alan Torku, yabancılara pazarlanmaya çalışılıyor.

Torku'nun elindeki kaynakları elektrik santrallerinin borçlarına aktarınca mali açıdan sıkıntı yaşadığı, bu durumu kullanan fırsatçıların Torku'yu yabancı yatırımcılara satmak için görüşmelere başladığı öğrenildi. Otel odalarında gerçekleştirilen görüşmelerde, Torku'ya ait bazı gizli bilgi ve verilerin dosya içerisinde yabancılara sunulduğu da iddia edildi. Torku'nun yabancılara satılması halinde yüz binlerce pancar üreticisi ile çalışanların sıkıntıya gireceği, Türkiye'nin gıda güvenliğinde de ciddi risk oluşacağı belirtiliyor.

Holding borçlarını ödeyebilmek için Torku'dan nakit kaynak çekti

Torku'nun da bağlı olduğu Anadolu Birlik Holding, 2015 yılında özelleştirme yoluyla Kangal ve Soma termik santrallerini toplamda 1 milyar 671 milyon dolara satın aldı. Holding, iki santralin alımı ve ilave yatırımlar için dışarıdan dövizle yüklü borç kullandı.

Ancak, elektrik fiyatları kısa sürede yarı yarıya ucuzlayınca hesaplar bozuldu. Üretilen elektrik, borçları ödemeye yetmedi. Holding, yapılandırılmış borçları ödeyebilmek için Torku'dan 600 milyon dolar tutarında devasa nakit kaynak çekti. Bu ödeme, Torku'nun mali gücünü zayıflattı. Halen 870 milyon doları anapara olmak üzere 1.6 milyar dolarlık borç için Torku kaynaklarının kullanılmaya devam edildiği belirtildi.