Ekonomi

Toprak sanayi zor durumda; fabrikalar kapanıyor

"Mevcut projelerde bile sıkıntı var"

26 Temmuz 2019 11:25

Elvan Yılmaz

İnşaat sektöründeki durgunluk, sektörün yan dallarını da olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Çorum’da faaliyet gösteren tuğla ve kiremit fabrikaları zor günler yaşıyor. Çorum’da bugüne kadar faaliyet gösteren, hatırı sayılır sayıda kiremit ve tuğla fabrikası, inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle kapatıldı.

Bu fabrikalarında bir kısmının kapasitesinin çok altında üretim yaptıkları, bir kısmının da stoklardan satış yaparak günü kurtarma çabası içerisinde olup ayakta durmaya çalıştıkları ifade edildi.

Konu hakkında bilgi veren bir fabrika yöneticisi, "İnşaat sektörü tüm ülkede olduğu gibi Çorum ve çevre illerde de durma noktasına geldi. Çorum'da faaliyet gösteren bazı fabrikalar üretime ara verdi veya kapatmak zorunda kaldı. Şu anda biz de üretime ara vermek zorunda kaldık. Zor günler geçiriyoruz. Mevcut daire ve yapılar satılmayınca yeni inşaatlar da başlayamıyor. Dolayısıyla sektörde de, yan sektörlerde de alan satan, ticaret yok" dedi.

Tuğla fabrikası yetkilisi çözüm için  "İlk önce inşaat sektöründe canlanma için daire satışı şart. Bunun için de kredi faizlerinin düşürülmesi gerekiyor ki, vatandaş alım satım yapsın, yeni inşaatlar başlasın. Mevcut projelerde bile sıkıntı var. Ya başlamıyor, ya da yarım. Önce faizler düşürülmeli, alışverişin önü açılmalı" önerisinde bulundu.