Gündem

TMMOB Genel Sekreteri'nden Abdulkadir Selvi'ye: Okuduğunu anlamamış; sözlük kullanmasını öneriyorum

08 Mayıs 2020 13:58

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri Dersim Gül, bugünkü yazısında TMMOB bünyesinde yapılması planlanan yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Selvi'nin söz konusu taslağı yanlış okuduğunu söyleyen Gül, kurumun açılımını "Türkiye" diyerek yanlış yaptığı belirtip, "Türk" olarak düzeltti. "Yeni düzenleme ile odaların genel kuruldaki temsil oranı yükselmiyor. A Odasının delege sayısı 100 iken 20’ye düşüyor, B odasının ki ise 100 iken 385’e çıkıyor. Okuduğunu anlamamış" diyen Gül, "Birliğimize 2000 delege tahsis edilmeyecek, tahsis kelimesine alışkın olduğu için kullanıyor olabilir ama yine de olmamış, sözlük kullanmasını öneriyorum. Mevcut genel kurul delegemiz de zaten 2026" ifadesini kullandı.

"Abdulkadir Selvi bugün köşe yazısında TMMOB ile ilgili bazı şeyler yazmış. Yeni düzenleme diye bahsetmiş olduğu taslak bizim elimize de bir şekilde ulaştı. Sadece kendisi biliyormuş gibi parça parça köşesine taşımasına gerek yok. Ayrıca taslağı da yanlış okumuş" diyen Gül şunları kaydetti:

1. Adımız Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği.

2. Bünyemizde 24 mühendis odası yok. Birliğimize bağlı 20 mühendis Odası, Mimarlar Odası,  İçmimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası olmak üzere toplam 24 Odamız bulunuyor.

3. Yeni düzenleme ile odaların genel kuruldaki temsil oranı yükselmiyor. A Odasının delege sayısı 100 iken 20’ye düşüyor, B odasının ki ise 100 iken 385’e çıkıyor. Okuduğunu anlamamış.

4. Birliğimize 2000 delege tahsis edilmeyecek, tahsis kelimesine alışkın olduğu için kullanıyor olabilir ama yine de olmamış, sözlük kullanmasını öneriyorum. Mevcut genel kurul delegemiz de zaten 2026.

5. İki yeni değişiklik olarak ifade etmiş olduğu maddelere gelecek olursak;

a. Mevcutta şube açmak için 50 bin üyeyi bulmak gerekmiyor, nereden baktıysa tamamen yanlış. Değişiklik olarak 10 bine de indirilmiyor.

b. Seçimlerde şube ve temsilciliklerde oy kullanma imkanı getirilmiyor. 66 yıl önce 1954 yılında 6235 sayılı TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KANUNU ile zaten getirilmiş.

Bu arada, rakamlar ile konuşurken mühendislerle karşı karşıya olduğu da bilmesi gerekir. İlerleyen zamanlarda farklı konulara rakamlar ile “açıklık” getirmeye çalışacaksa bunu bir yere not almasında fayda var.

Selvi bugünkü yazısında ne demişti?

Selvi, TMMOB’u “meslektaşlarının sorunlarından ziyade ideolojik açıklamalarıyla gündeme gelmesiyle” eleştirmiş; seçim sisteminin yeniden ele alınarak çeşitliliği artıracak bir sistemin öngörüldüğünü yazmıştı. Selvi yazısında söz konusu şu değişiklikleri aktarmıştı:

TMMOB’nin bünyesinde inşaat, makine, elektrik başta olmak üzere 24 mühendis odası yer alıyor. 2018 yılındaki genel kurulda 1600 delege oy kullanmıştı. Genel kurulda üye sayısı 5 bine kadar olan odalar üye sayısının yüzde 2’si oranında, 5 binden fazla olan üyeler ise 100 delegeyle temsil ediliyor. Yeni düzenlemede odaların genel kuruldaki temsil oranları yükseltiliyor. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne 2 bin delege tahsis edilecek. 580 bin üyeye sahip olan TMMOB ise bunu odaların üye sayısına göre paylaştıracak.

Mühendislik odalarının bir yerde şube açabilmeleri için 50 bin üyeyi bulmaları gerekiyor. Bu sayıyı ancak inşaat, elektrik, makine gibi üye sayısı yüksek olan odalar bulurken, diğer mühendislik alanları az sayıda şube açabiliyordu. Şimdi bu sayı 50 binden 10 bine indiriliyor. Böylece 10 bin üyeyi bulan şube açabilecek.

Seçimlerde artık şube ve temsilciliklerde oy kullanma imkânı getiriliyor.