Gündem

The Time yılın insanını seçiyor: Erdoğan ve Suriyeli Kürtler aynı listede

20 Kasım 2019 17:00

T24 Dış haberler

Dünyanın en çok okunan dergilerinden The Time , her sene aralık ayında seçtiği "Yılın İnsanı" için listesini açıkladı. The Time'ın 'Yılın İnsanı' sayısının kapağında yer alacak ismi belirleyecek oylamaya herkes derginin internet sitesi üzerinden katılabiliyor. 

Listede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte 'Suriyeli Kürtler'in de aday olarak gösterilmesi dikkat çekti. ABD basını, SDG'den bahsederken genel olarak 'Suriyeli Kürtler' ifadesini kullanıyor. The Time dergisi, oy verme ekranında 'Suriyeli Kürtler' yazısının altına "IŞİD'le savaştıktan sonra izole edildiler" ifadesi yer aldı. ABD'de birçok basın organı, Başkan Donald Trump'ı Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini çekme kararından sonra, "Kürtleri yalnız bırakmakla" suçlamıştı.

                                                        

Birçok farklı ismi barındıran listede Trump'a azil soruşturması açılmasına sebep olan konuşmayı şikayet eden muhbir, 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, sığınmacılar, Hong Kong protestocuları, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, aktör Keanu Reeves ve daha birçok isim bulunuyor. 

The Time adayları belirlemek için sitesinde oylama yapsa da, son kararı derginin editörleri veriyor.

Geçen sene Time dergisi tek bir yılın insanı seçmek yerine 'Hakikatın Bekçileri' adı altında 'basın özgürlüğü' için mücadele eden gazetecileri "Yılın Kişisi" seçti. Time'ın 2018'de seçtiği kişiler arasında İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı, ABD'nin Maryland eyaletininin Annapolis kentinde yerel bir gazete olan ve saldırı sonucu 5 gazetecisini kaybeden The Capital Gazette, Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte liderliğindeki hükümete yönelik eleştirel yayınlarıyla bilinen internet haber sitesi Rappler'in bağlı olduğu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Maria Ressa ve Myanmar'da gözaltına alınan ve bu sene serbest bırakılanReuters gazeteciler Wa Lone ile Kyaw Soe bulunmuştu.