Dünya

The Guardian: Yüzlerce yeni Sudanlı paralı asker Hafter adına savaşmak için Libya'ya geçiyor

24 Aralık 2019 13:09

T24 Dış haberler

Türkiye ile Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus hükümetine karşı savaşan Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'na katılmak üzere birçok Sudanlı  paralı askerin ülkeye geldiği öğrenildi.

The Guardian'a konuşan Libya'da faaliyet gösteren iki Sudanlı savaşçı grubun lideri de yüzlerce yeni paralı askerin bölgeye gelmek üzere olduğunu doğruladı. Libya'nın güneyinde görev yapan bir 'kumandan', "Birçok genç adam geliyor. Bu kadar çok kişiyi barındıracak yerimiz var mı ondan bile emin değilim" dedi.

Savaşçı grupların liderleri, Libya'da şu anda en az 3 bin Sudanlı paralı asker olduğunu bildirdi. Bu sayı, önceki tahminlerin çok üzerinde. 

Birleşmiş Milletler geçen haftalarda Libya'daki çatışmalara Sudanlı savaşçıların da katılmasının ülkenin güvenliğine direkt bir tehdit oluşturduğunu ifade etmişti. BM'de uzmanlardan oluşan bir panelin hazırladığı 376 sayfalık raporda Sudanlıların bölgedeki varlığının Libya'nın istikrarının daha da bozulmasına sebebiyet verebileceği belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Libya ile imzalanan mutabakatların ardından Trablus talep ederse bölgeye asker gönderilebileceğini söylemişti.