Dünya

The Guardian, Assange'ın tutuklanmasında rol oynadığına inanılan haberin gerçeği yansıtmadığını kabul etti

24 Aralık 2019 11:41

T24 Dış haberler

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, Wikileaks'in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın 7 yıl sığındığı Londra'daki Ekvator Başkonsolosluğu'ndan çıkarılmasına sebep olduğu düşünülen haber dizisinin "yanıltıcı" olduğunu kabul etti.

27 Kasım 2018 tarihli ve "Ortaya çıktı: Manafort ve Assange Ekvator Konsolosluğu'nda gizli görüşmeler gerçekleştirdi" başlıklı haberde o dönem Cumhuriyetçi Parti'nin 2016 başkan adayı olan Donald Trump'ın kampanya direktörü Paul Manafort'un, Wikileaks kurucusu ile Wikileaks Hillary Clinton'ın e-maillerini sızdırmadan bir ay önce gizlice görüştüğü iddia ediliyordu.

Bahsi geçen makalenin, Ekvator'a Assange'ın sığınma hakkının kaldırılması için baskı yapılmasına sebep olduğu düşünülüyor.

Guardian Medya Grubu'nun sahibi olan Scott Trust Limited tarafından yapılan değerlendirmede bahsi geçen makalelerde muhabirler Luke Harding, Stephanie Kirchgaessner, ve Dan Collyns'in okuyucuları yanılttığı ve gazetenin ilkelerini ihlal ettiği kabul edildi. 

Değerlendirmenin sonucunda The Guardian'ın konu ile ilgili bir açıklama yapması istendi, ancak muhabirlere kişisel özür yayımlamaları dışında bir ceza verilmemesi hükmüne varıldı.

Julian Assange, 7 yıl boyunca sığındığı Londra'daki Ekvator Başkonsolosluğu'ndan 11 Nisan 2019'da zorla çıkarılmış ve aynı gün tutuklanmıştı. Hâlâ Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu bulunan Assange'ın sağlık durumunun çok kötü olduğu ifade ediliyor. Wikileaks kurucusunun ABD'ye iade edilmesi için başlatılan yasal süreç de sürüyor. Casuslukla suçlanan Assange,  ABD'ye iade edilmesi durumunda 175 yıl hapis cezası alabilir.