Gündem

The Economist'in 2020 için Türkiye tahayyülü: Türkiye’nin Kürt bölgelerine girmesi ABD ile ilişkileri ekşitecek

29 Kasım 2019 10:00

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

Dünyanın önce gelen dergilerinden The Economist, 2020 özel sayısını yayınladı. Dergide yer alan '2020’de Dünya' bölümünde Türkiye için “Suriye’nin Kürt bölümlerine girilmesi, ABD ile ilişkileri ekşitecek” yorumunu yaptı.

Seçimlerin verdiği güçlü yetki, konforlu bir yasama çoğunluğu ve güçlendirilmiş yürütme gücüyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’deki kur krizi ve 2019’daki resesyonun yaralarını sarmak için daha gevşek mali politikalar ile düşük faizi cesaretlendireceğini savunan The Economist, bununla birlikte yolsuzluk ve yapısal kısıtlamaların ise gündeme gelmemeye devam edeceği tahayyülünde bulundu.

"Ankara ve İstanbul'daki belediye başkanları, platformlarını muhalefeti yönlendirmek için kullanacak"

İstanbul ve Ankara’da son seçimlerde yerel yönetimleri muhalefetin kazandığını hatırlatan derginin Türkiye için 2020 tahminleri arasında İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara’daki meslektaşı Mansur Yavaş’ın kendi platformlarını muhalefeti kanalize etmek için kullanacağına da yer verildi. Türkiye’nin dış politikadaki konumuna dair de şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin Suriye’nin Kürt bölümlerine yönelik istilası ABD ile olan ilişkileri ekşitecek. Bunun suçlusu da ABD’nin değişen politikaları.”

The Economist’in geçen sene bu zamanlar içinde bulunduğumuz yıl için yayınladığı Türkiye tahayyülünde, "Genişletilmiş yetkilerle donatılan ve zayıf bir muhalefetle karşı karşıya olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, canı ne isterse onu yapabilir" yorumu yapılmıştı. Dergi, Erdoğan'ın eylemlerinin yer yer Türkiye ekonomisini ayakta tutan yabancı yatırımcıları 'ürküttüğünü’ kaydederek; "Bu güveni yeniden kurmak için gereken önlemleri almayı reddeden Erdoğan, Türk Lirası'nın 2018'deki seyrini kapsamlı bir ekonomik krize dönüştürme riskine giriyor ve bu da otoritesinin altını oyabilir" uyarısında bulunmuştu.

TIKLAYIN - The Economist'in 2019 için Türkiye tahayyülü: Erdoğan, canı ne isterse onu yapabilir