Kültür-Sanat

Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular sürüyor

Ödül, bu sene gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri sağlık bilimleri ve spor alanlarında verilecek

03 Eylül 2019 17:17

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldır ödül veriliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından, her yıl verilecek olan ödül sayısı ve Seçici Kurul'un üyeleri belirleniyor. Bu yıl TGS Sedat Simavi Ödülleri, Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Karikatür, Edebiyat, Sosyal bilimler, Fen bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Spor olmak üzere 9 dalda ödül veriliyor.

Yarışmanın kuralları gereği, Ödül Sekreterliği tarafından 3500'den fazla öğretim kurumu ve kuruluşa elektronik posta ve mektup gönderilerek o sene ödül verilecek alanlarda adayları varsa bildirmeleri isteniyor.

30 Eylül Pazartesi akşamı saat 17.00'a kadar başvuru yapılabilecek yarışmanın başvuru koşulları şöyle:

“Adaylar, bir dalda ve bir eserle başvurabilir. Kolektif çalışmalar, ödül yönetmeliğindeki ilgili maddeye uyulmak koşuluyla aday olabilir. Gazetecilik, Karikatür, Radyo ve Televizyon dallarında, aday kişinin ve eserinin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki maddelere aykırı olmaması dikkate alınır. Klasik ders kitapları, lisans, lisansüstü ve doktora tezleri ile bunlara dayalı makaleler, daha önce ulusal yarışma ve ödüllendirmelere katılmış eserler, derece almış olsun veya olmasın aday olamaz. Fen ve Sağlık Bilimleri dallarında eserin son 5 yıl içinde (01.10.2014–30.09.2019), diğer dallarda ise, eserin son bir yıl içerisinde (01.10.2018-30.09.2019) yayımlanmış ve gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. Fen ve Sağlık Bilimleri dallarında yabancı dille yayınlanmış eserlerle de ödüle başvurulabiliyor. Bu durumda eserle beraber çalışmayı tam olarak anlatmak kaydıyla en az 2, en fazla 5 sayfalık Türkçe özetinin verilmesi de gerekiyor.”

Ödülün kazananları Aralık ayında açıklanıyor

Kuruluşlar ve öğretim kurumları tarafından gösterilen adaylar, adaylık için şahsen başvuranlar ve Türkiye Gazetecilik Cemiyeti tarafından oluşturulan Ön Araştırma Kurullarınca belilenen adaylar, Seçici Kurul değerlendirmesine sunuluyor. Seçici Kurullar Ekim ayının ikinci yarısından Kasım ayı sonuna kadar düzenlediği toplantılarla kazananları belirliyor. 30 Kasım'da Ödül Sekreterliği'ne bildirilen kazananlar Aralık ayı içerisinde medya yoluyla açıklanıyor. Kazananlara, düzenlenen törenlerde merhum Sedat Simavi'nin küçük bir heykeli ve ödül belgesi verilirken; övgüye değer görülen isimlere de plaket ve övgü belgesi veriliyor. 

Detaylı bilgi için TIKLAYIN.