Medya

TGC: Karikatürist Latif Demirci'yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz

05 Haziran 2022 12:56

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, "Press Bey ve Media Hanım", "Muhlis Bey", "Mithat ve Mirsat", "Arap Kadri" gibi unutulmaz tiplemeleriyle Türkiye'de karikatür sanatının önde gelen isimlerinden olan Latif Demirci'nin yaşamını yitirmesinin ardından mesaj yayımladı. 

TGC'nin Twitter hesabından yayımlanan mesajda, "Latif Demirci'in ailesine ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz. Değerli karikatürist Latif Demirci'yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Latif Demirci’nin ailesinin, çalışma arkadaşlarının, basın topluluğumuzun acısını paylaşıyor, baş sağlığı ve sabır diliyoruz" denildi. 

Latif Demirci kimdir?

Kariyerine genç yaşta Gırgır ve Fırt dergilerinde yaptığı çizimlerle başlayan Latif Demirci, Fırt'ta 'Tarzan' ve Gırgır'da esprilerini Behiç Pek'in bulduğu 'Muhlis Bey' tiplerinin çizeri olarak geniş bir hayran kitlesi edindi. Kuruculuğunu yaptığı Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonra mizah dergiciliğini bırakarak gazeteler ve dergiler için çalışmaya başladı. 

90’lı yıllarda yurtiçi ve yurtdışında karikatür sergileri açan Demirci, kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmalarında da bulundu. Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi yayınların da kadrolarında yer alan Demirci, uzun süredir Hürriyet gazetesi için çalışıyordu.

Demirci, Canavar Koyun OrhanMuhlis BeyArap KadriMithat-Mirsat ve son olarak da Press Bey gibi pek çok ünlü karikatür tipi yarattı.

2015 yılında Sedat Simavi Karikatür Ödülü'nü almıştı. 

TIKLAYIN | Latif Demirci Hürriyet'ten fiilen ayrıldı, veda karikatürü yayımlanmadı!

TIKLAYIN | Karikatürist Latif Demirci’nin ardından: “Türk mizahı ve karikatürü için yeri doldurulamaz bir kayıp”

TIKLAYIN | Hasan Cemal yazdı: Sevgili Latif seni çok özleyeceğim