Medya

TGC Altan Öymen'in 90. yaşını kutladı: Basın tarihimize tanıklık eden anıt insan

"Gazeteciliğe bu kadar müdahale edilen bir dönemi görmedim"

21 Haziran 2022 11:58

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 20 Haziran’da 90 yaşına giren gazeteci yazar Altan Öymen’in doğum gününü kutladı. 

Altan Öymen kutlamada “Genç gazeteciler tüm zorluklara rağmen çok iyi meslek seçtiklerini bilsinler. Kimse umudunu kaybetmesin. Güzel günler göreceğiz. Gazetecilik açısından bu zor günler de geçecek” diye konuştu. 

Doğum günü kutlamasına TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman İhsan Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu üyeleri Pınar Aktaş ve Uğur Güç katıldı. TGC Onur Kurulu Başkanı da olan Altan Öymen gazeteciliğin dünyanın en iyi mesleği olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: 

"Gazeteciliğe bu kadar müdahale edilen bir dönemi görmedim"

“Gazetecilik denilince benim aklıma Metin Toker’in sözü gelir. ’Dünyanın en iyi mesleğidir, doğru dürüst yapılırsa’ demişti. Hakikaten doğru söylüyor. Gazetecilik en fazla yer görmeye müsait meslek. Dünyada görmediğim çok az yer var. İnsanın bu meslekte canı da sıkılmıyor. Dezavantajları da var. Her saat meslekle ilgilenmenizi gerektiren bir durum ortaya çıkabilir. Özel hayatınızı zorlaştırabilir. Örneğin 40. yaş günümde hapishanedeydim. Bu dönemde gazetecilik yapmak çok zorlaştı. Gazeteciliğe bu kadar müdahale edilen bir dönemi görmedim. Ama bu zor günler de geçecek diye düşünüyorum. Her şeye rağmen bu ülkenin güçlü bir demokrasi kültürü var. Genç gazeteciler tüm zorluklara rağmen çok iyi meslek seçtiklerini bilsinler. Kimse umudunu kaybetmesin. Güzel günler göreceğiz.”

"Doğum günün kutlu olsun Altan abi"

TGC Başkanı Turgay Olcayto ise meslektaşı ve arkadaşı Altan Öymen’in 90 yaşına girmesiyle ilgili olarak “Altan Öymen, basın tarihimize tanıklık eden, yaşayan anıt insanlarımızdan biridir. Hayatı boyunca gazeteciliği seçmiş, özellikle ajanscılığı batıdan Türkiye’ye ilkeleriyle getirmiş önemli bir isimdir. Bugün de kitaplarıyla genç kuşakların yakın tarihimize olan ilgisini derleyip toparlayan çok titiz bir çalışma yürütüyor. Bu hem Altan Öymen’in yaşamından bir kesit, daha çok da siyasi tarihimizin unutulmayan sayfalarını hatırlatması bakımından da çok değerli bir çalışma. Mesleğimizde biz gazeteciliğe başladığımız yıllarda ‘abi’ sözcüğüne çok önem vermiştik. Saygı duyduğumuz, kendimize rehber edindiğimiz ustalarımıza ‘abi’ diye seslenirdik. Altan Öymen de o abilerimizden biri olarak kaldı hep hayatımızda. Meslek örgütümüzün de en değerli üyelerinden biri olarak Onur Kurulumuza başkanlık ediyor. Onun görüşlerinden, deneyimlerinden yararlanıyoruz. Doğum günün kutlu olsun Altan abi.” ifadesini kullandı.

TIKLAYIN | Altan Öymen 90 yaşında: Gazetecilik dünyanın en güzel mesleği, güzel günler göreceğiz...

Altan Öymen kimdir?


Türkiye’de gazeteciliğin “Altan Abi”si olarak da anılan Mehmet Altan Öymen, 90 yıl önce, 20 Haziran 1932'de, TBMM 7 ve 8. Dönem Bolu Milletvekili olan Hıfzırrahman Raşit Öymen ve Nezaket Öymen'in üç çocuğundan biri olarak, Çerkes olan ailesinin Kafkasya'dan göç ettiği Trabzon'da doğdu. İlk ve orta öğretimini Ankara'da tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni (Mülkiye) bitirdi.

Altan Öymen, mesleğe, 2022 itibarıyla tam 72 yıl önce, Mülkiye’de öğrenciyken, 1950 yılında Ulus gazetesinin parlamento muhabiri olarak başladı. Ulus'ta iki yıl çalıştıktan sonra Tercüman Gazetesi Ankara Temsilcisi oldu. 1957’de Yeni Gün Gazetesi Genel Yayın Müdürü oldu.

1958-60 yılları arasında Ulus ve Akis'te yazdı. 1960-61 yılları arasında Öncü gazetesinde Genel Yayın Müdürü oldu. AkşamCumhuriyetGünaydın gazetelerinde yazılar yazdı.

1962-66 yılları arasında Almanya’da Bonn Büyükelçiliği Basın Ataşesi olarak görev yaptı. 1966-67 yıllarında Milliyet dizi yazarı, 1967-68 yıllarında Ulus Genel Yayın Müdürü, 1968-72 yılları arasında Akşam yazarı, WDR ve DPA muhabiri oldu.

1972 yılında Anka Haber Ajansı'nı kurdu ve 1979 yılına kadar yönetti. Yurt içindeki ve yurt dışındaki radyo ile televizyonlara haber yayınları ve belgeseller hazırladı.

1980'li ve 90'lı yıllarda gazetecilik görevine devam eden Öymen, 1980-82 yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yazar olarak çalıştı. 1982’de Milliyet’e Yayın Kurulu Üyesi ve yazar olarak katıldı. 1985-95 arasında Milliyet Genel Yayın Koordinatörü, Başyazar ve İdare Meclisi Üyeliği yaptı, ardından Radikal gazetesinde köşe yazıları kaleme aldı. T24'teki "Bugünden Düne" başlıklı köşede "Tam 70 yıl önce 'Bir şeyler yapmalı' dedik ve Mülkiye'den CHP'ye yola koyulduk..." başlıklı makalesi yayımlandı.

Siyasi hayatı

CHP örgütlerinde "ocak başkanlığı"ndan itibaren politika hayatında da yer alan Altan Öymen, 1961 yılında, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra kurulan Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 1977 Türkiye genel seçimlerinde CHP'den Ankara Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Aynı yıl Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı.

1978-1979 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekilliği ve Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu üyeliği görevlerini üstlendi. 1979-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştı.

1995 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul Milletvekili olarak tekrar parlamentoya girdi ve CHP Grup Başkanvekilliği görevini üstlendi.
1999 Türkiye genel seçimlerinde yüzde 10'luk Türkiye barajının altında kalan CHP'nin Meclis dışında kalması üzerine genel başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal'ın ardından 23 Mayıs 1999 tarihinde düzenlenen CHP 27. Olağanüstü Kurultayı'nda yeni genel başkan olarak seçildi. CHP Genel Başkanlığı'nı 15 ay sürdürdü. 30 Eylül 2000 tarihinde toplanan kurultayda genel başkanlık görevini Deniz Baykal'a devretti.

İyi derecede Almanca ve Fransızca bilen Altan ÖymenAysel Öymen ile evli, gazeteci Aslı Öymen'in babası, 22 Temmuz 1987 tarihinde 49 yaşındayken hayatını kaybeden gazeteci Örsan Öymen'in ağabeyi, eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, emekli büyükelçi Onur Öymen'in amcasının oğludur.

Kitapları

Altan Öymen, otobiyografisi paralelinde önemli tanıklıklarla Cumhuriyet'in siyasi tarihini anlattığı kitap serisini yazmayı sürdürüyor. Televizyonlarda yakın dönem siyasi tarih üzerine belgesel ve programları da yayımlanan Öymen'in yayımlanmış kitapları şöyle:

- Bir Dönem Bir Çocuk- Değişim Yılları
- Öfkeli Yıllar
- ... Ve İhtilal
- Umutlar ve İdamlar
- Kayıp Yaz
- Mobilya Dosyası (Uğur Mumcu ile birlikte)
- 01 Adana - 80'lı Yıllarda Adana (Tan Oral ile birlikte)