Gündem

TCDD'nin 107 taşınmazı satışa çıkarıldı

TCDD'nin özelleştirilmesi için 2013 yılında adım atılmıştı

07 Mayıs 2019 17:44

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 9'uncu etap değerlendirme çalışmaları kapsamında, İstanbul'daki 107 adet taşınmazın hisseleri ihale yöntemiyle satılacak.

İhaleye çıkan 107 taşınmazın Kanal İstanbul projesinin geçtiği Arnavutköy Hadımköy ve Arnavutköy Ömerli'de olması dikkat çekti.

İlan.gov.tr'de yer alan habere göre T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 9'uncu etap değerlendirme çalışmaları kapsamında İstanbul'daki 107 adet taşınmazın hisseleri ihale yöntemiyle satılacak. Teklifler, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Emlak Servis Müdürlüğü’ne elden kapalı zarfla teklif almak suretiyle teslim edilecek. İhale, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü binası toplantı salonunda pazarlık usulü ile yapılacak.

TCDD'nin özelleştirilmesi için 2013 yılında büyük adım atıldı 

2013 yılında demiryolu ulaşımının serbestleştirilmesi ve ardından TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin kurulmasıyla TCDD altyapısında özel sektörün kendi lokomotif ve vagonlarıyla taşıma yapmasının önü açıldı. 2013 yılında "Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi hakkındaki 6461 sayılı Kanun"la demiryollarına özel şirketlerin girmesine kapı aralandı.

Son olarak 13 Ekim 2017 tarihinde TCDD Taşımacılık A.Ş. ile OMSAN Lojistik A.Ş. arasında imzalanan “Lokomotif ve Vagon Kiralanmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” işbirliği protokolü de bu kapsamda atılan adımlardan biri oldu.

5 Şubat günü Resmi Gazete'de yayımlanan 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Hazine Müsteşarlığı'na bağlı bazı kamu kuruluşlarının Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilmesi kararlaştırılmıştı. TCDD'de Varlık Fonu'nda önemli bir yer kaplıyordu.