Yaşam

Taylan Özgür, 50 yıl önce polis tarafından vurulduğu yerde anıldı

Tayla Özgür'ün ablası Hale Özgür Kıyıcı: Nasıl İtalya’da, İspanya’da derin devlet çözüldüyse burada da çözülecek

23 Eylül 2019 16:26

1968 öğrenci hareketi liderlerinden, ODTÜ öğrencisi Taylan Özgür, ailesi ve yakınları tarafından polis kurşunuyla vurulduğu Beyazıt Meydanı’nda anıldı Anma etkinliğine Taylan Özgür’ün ölümünün ardından doğan ve ismi Taylan konulan 50 yaşındaki Taylan Bekin ile yeni doğan Taylan Özgür Alkan bebek de yer aldı. Eski CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de anmaya katıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre, anmada konuşan Taylan Özgür’ün ablası Hale Özgür Kıyıcı, kardeşinin polis kurşunuyla öldürüldüğüne, ama failin cezalandırılmadığına dikkat çekerek “Nasıl Victor Jara’nın katilleri bulunduysa kardeşimin katilinin de bulunacağına inanıyorum” dedi. Bir paşanın televizyon programında “Genç üstteğmenlerin eline silah verip adam öldürttük ve onların komando kampında eğitimlerine izin verdik” dediğini hatırlatan Hale Özgür, “Nasıl İtalya’da, İspanya’da derin devlet çözüldüyse burada da çözülecek, inanıyorum” diye vurguladı.

"Annelerin acıları ayrıştırılmasın"

Taylan Özgür’ün Türkiye’de 20 bine ulaşan faili meçhul cinayetlerden birisi olduğunu hatırlatan Hale Özgür Kıyıcı, “Hepsi benim için Taylan kadar değerli. Diyarbakır’daki anneler de Cumartesi Anneleri de çok önemli benim için” diye konuştu.

Taylan Özgür’ün öldürülmesinin üzerinden 50 yıl geçtiğini belirten Hande Özgür, “Demokrasi için bir adım istiyorum. Cumartesi Anneleri’nin yerini, Galatasaray Meydanı’nı bize geri versinler” dedi. Diyarbakır’daki annelerle Cumartesi Anneleri’nin acılarının ayrıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Hande Özgür, “Annelerin acıları üzerinden kirli siyaset yapılmasın” diye sözlerini bitirdi.

Kadir Gökmen Öğüt ise, Taylan Özgür’ün katledilmesiyle, komünizmle mücadele derneklerinin ilişkisine dikkat çekti ve “Onlara karşı mücadelemiz sürüyor. Güzel günler yakındır” diye konuştu.

"Deniz Gezmiş ile Taylan Özgür’ü ana rahminde buluşturdum"

8.5 aylık Taylan bebeğin annesi Deniz Kılıçalkan, kendisinin adının Deniz Gezmiş’ten geldiğine dikkat çekti ve “Onlar Taylan Özgür ile Deniz Gezmiş’in mezarlarının yan yana olmasına izin vermediler ama ben ikisini ana rahminde buluşturdum” diye konuştu.

Taylan Bekin ise, Taylan ismini her yaştan insanın taşıdığına işaret etti ve “Onu öldürenlerin isimlerini kimse hatırlamıyor. Annelerin taleplerinin karşılanması gerekir” dedi.