Çevre

Tedavisi tamamlanan kara akbaba doğaya bırakıldı

Bakan Pakdemirli, yaralanan ve tedavi altına alınan kara akbabanın yanı sıra Gölcük'teki göle de 650 adet Abant alası balığı bıraktı

01 Aralık 2019 10:36

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bolu'da yaralı bulunup tedavisi tamamlanan kara akbabayı doğaya bıraktı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Bakan Pakdemirli'nin çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Bolu'ya gittiği öğrenildi. Bakan Pakdemirli, Haziran ayında Bolu'nun Kıbrıscık ilçesinde, yuvasından düşmesi sonucu yaralanan, daha sonra Düzce Edremit Yaban Hayatı Geliştirme ve Rehabilitasyon Sahası'nda tedavi altına alınan, iyileştikten sonra ise uçuş eğitimi verilen kara akbabayı doğaya salmak için Gölcük'te görevliler ile bir araya geldi. Kanat genişliği 240 santimetre, ağırlığı ise 13 kilo olan Kara Akbaba, Bakan Pakdemirli tarafından doğal ortama bırakıldı. Bakan Pakdemirli, kara akbabanın yanı sıra Gölcük'teki göle 650 adet Abant alası balığı bıraktı.

Türkiye'nin en büyük yırtıcı kuşu

Açıklamada, Kara Akbaba ile ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:

"Türkiye'nin en büyük yırtıcı kuşu olan kara akbabanın dünya çapında ve ülkemizde sayısı hızla azalıyor. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı’nca özenle korunan bir tür olan Kara Akbaba, boynunu çevreleyen geniş yakası ve vücudunu kaplayan uzun koyu kahverengi tüyleriyle tıpkı Orta Çağ keşişlerini andırır. Bu nedenle de Latince olarak Aegypius monachus yani 'keşiş akbabası' olarak isimlendirilen kara akbabanın Türkiye'de bilinen en büyük popülasyonu 22-27 çift ile Eskişehir Türkmenbaba Dağları’ndadır. Kızılcahamam Ormanları’nda Soğuksu Milli Parkı ve Kara Akbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde ise 7-10 çift yaşadığı bilinmektedir. Ortalama yaşam süresi 30 yıl civarındadır. Kara Akbaba'nın ortalama kanat açıklığı erkek bireyde 255 santimetre, dişi bireyde 295 santimetre, ortalama uzunluk erkek bireyde 100 santimetre, dişi bireyde 110 santimetredir. Ağırlıkları ise erkek bireyde 7-11,5 kilo, dişi bireyde 7,5- 12,5 kilodur." (DHA)