Çevre

Tarihte 600 yıl geriye götüren keşif: Troya-0 dönemine ait kalıntılar bulundu

Keşfedilen Troya-0 dönemi, Troya'nın Hisarlıtepe'de M.Ö. 3500'lerde kurulduğunu ortaya çıkardı

21 Ağustos 2019 12:56

Çanakkale'de savaş, deprem ve yangın nedeniyle yıkılıp, yeniden kurulan ve 10 katmandan oluştuğu bilinen Troya Ören Yeri'nde, Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığındaki 40 kişilik ekip, kazı çalışmalarını sürdürüyor. Aslan, yapılan son çalışmalarda Troya-0'ı bulduklarını ve bu keşifin Troya'nın kuruluşunu 600 yıl geriye götürdüğünü ifade etti.

Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülkeden binlerce kişinin ziyaret ettiği Troya Ören Yeri'nde kazı çalışmaları 156 yıldır sürüyor. Arkeolojik kazılar sonucunda, daha önce Troya-I'den Troya-X'e kadar olan döneme ait izler tespit edilebilirken; Troya-II kent girişinde yapılan son çalışmalar Troya-0'a ait verileri ortaya çıkardı. 

Troya M.Ö. 3500'lerde kurulmuş

Yaptıkları keşif sonrası konuşan Prof. Dr. Aslan, ifadesinde şu sözlere yer verdi: 

"Bu yılki arkeolojik kazı araştırmalarımız farklı alanlarda, farklı dönemleri kapsıyor. Özellikle Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann dönemi kazılarında tespit edilen fakat tam olarak anlaşılmayan Troya-I dediğimiz dönemin öncesine ait, Troya'nın kuruluşuyla ilgili daha eski Troya-0 olarak adlandırdığımız yerleşmenin çok önemli izlerini bu sene tespit ettik. Böylece Troya'nın kuruluş tarihi yaklaşık 600 yüzyıl daha geri gidiyor. Yani Troya, Troya-0 olarak tanımladığımız dönemle beraber M.Ö. 3500'lerde Hisarlıktepe'de kurulmuş. Troya-0 katmanında kalıntı olarak da yanık izleri, çanak çömlekler ve ahşap hatıl izleri tespit ettik. Bunlar Troya'nın kuruluş tarihi açısından çok önem taşımaktadır." (DHA)