Gündem

Taha Akyol: Erdoğan "topunuz bir Türkiye etmezsiniz" diye hitap ettiği petrolcü Arap prens ve şeyhlerini boşuna mı ağırladı?

"Türkiye bugün istese Araplara ihtiyaç duymadan IMF’den çok düşük faizli ve yeterli miktarda kredi alabilir. Fakat IMF’nin sert şartları olur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüşmüştü.

16 Ağustos 2022 07:52

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, seçimlere kadar Türkiye'ye yurt dışından 50-55 milyar dolar geleceği ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bununla seçimi kazanacağına dair söylentiler olduğunu belirterek, "İktidarın ölçüsüz harcamaları sadece Merkez Bankası’na banknot bastırarak sağlanabilir mi? Bir dış kaynak beklentisi olsa gerek, değil mi? Erdoğan “topunuz bir Türkiye etmezsiniz” diye hitap ettiği petrolcü Arap prens ve şeyhlerini boşuna mı ağırladı, ziyaretlerine gitti, kucaklaştı?

Arapların şirket ve değerli taşınmazlar alma hevesi biliniyor. BAE’ye ait Kalkınma Holdingi Başkanı Hasan el Suwadi, Türk mallarının çok ucuzladığını hatırlatarak “Türkiye’den alım yapmak için harika bir zaman” dememiş miydi? Demişti, Varlık Fonu ile görüştüklerini de söylemişti… Yahut Kanal İstanbul yeniden mi ısıtılacak?" diye yazdı.

Türkiye'ye yatırım sermayesi gelmediğini ve borçlanma konusunda yüzde 10 faizle dolar borcu alındığına işaret eden Akyol, "Böyle durumlarda ne yapılabilir? Gereken “acı ilacı” kendin uygularsın veya IMF ile anlaşarak sağlayacağın krediyle uygularsın. Zaten IMF böyle durumlar için İkinci Dünya Savaşı sonrasında kuruldu. Türkiye bugün istese Araplara ihtiyaç duymadan IMF’den çok düşük faizli ve yeterli miktarda kredi alabilir. Fakat IMF’nin sert şartları olur… Mesele, bu şartlardır…" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...