Gündem

Taha Akyol: Ankara Lozan’ı değil hırpalamak, aksine dört elle sarılmalıdır

"Devlet adamlarının Lozan’ı çekiştirmesi ‘akademik’ olmaz, ‘siyasi’ olur!"

26 Temmuz 2022 10:22

Karar yazarı Taha Akyol, 99 yıl önce imzalanan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndan sonra "var oluş" belgesi olan Lozan Antlaşması'na ilişkin olarak yürütülen tartışmaları köşesine taşıdı. 

"Lozan’ı tarihçiler elbette tartışabilir" diyen Akyol şu ifadeleri kullandı:

"Fakat devlet adamlarının Lozan’ı çekiştirmesi ‘akademik’ olmaz, ‘siyasi’ olur! Öteden beri ciddi gerginliklere yol açan Ege sorunlarında Türkiye için en sağlam hukuki ve ahdî zemin, Lozan Antlaşmasıdır. Nasıl ki Lozan’a göre Ege adalarının özelliği vardır ve bu yüzden silahlandırılamaz; aynı özellikten dolayı kara suları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge sorunlarında da genel hükümler değil, Lozan’ın hükümleri esas olmadır. Bu tezi güçlendirmek için Ankara Lozan’ı değil hırpalamak, aksine dört elle sarılmalıdır.

Hamasetin ‘düşman arttırmaktan başka bir şeye yaramadığı görülmüş olmalı. İsmet Paşa’nın, Meclis’teki Lozan müzakereleri sırasında söylediği şu sözler dış politikayla ilgili herkese tarihin uyarısıdır: 'Daha başta, akıtılacak kan ve istihsal edilecek netice mutlaka mukayese olunmak lazımdır… Harekât-ı Milliye’nin hiçbir safhasında hesapsız bir karar ve hesapsız bir cüret yoktur…'" 

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - Prof. Baskın Oran, 99. yılında Lozan Antlaşması'nı anlatıyor: 5 başlıkta antlaşmanın önemi, 10 Lozan yalanına 10 yanıt