Gündem

Suruç katliamı davasında Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi

Fotoğraf: Murat Bay/ Sendika.Org

01 Kasım 2019 15:58

Suruç katliamı faillerinin yargılanması için açılan Suruç davasının 12. duruşması görüldü. Duruşmada Suruç aileleri ve avukatlar Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini istedi, mahkeme talebi reddetti. Duruşma, 31 Ocak'a ertelendi.

ETHA'nın haberine göre duruşmada söz alan Murat Yurtgül'ün annesi Şemsi Yurtgül, "Davutoğlu ‘konuşursam kimsenin yüzüne bakamazlar' dedi. Buraya getirilsin ve ne biliyorsa anlatsın" dedi.

Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan da "Abdullah Ömer Aslan'ın sorumlu olduğunu siz de anladınız ama hala buraya getirmiyorsunuz. Abdullah Ömer Aslan'ın tutuklanmasını talep ediyorum" diye konuştu.

"Çocuklarımızı kaybettik ama vicdanlarımızı kaybetmek istemiyoruz"

11 duruşmadır adalet talebini dillendirdiklerini hatırlatan Abdullah Akhamur'un babası Mehmet Şerif Akhamur, şöyle devam etti:

"Biz çocuklarımızı kaybettik ama vicdanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu yüzden bir kez daha adalet talep ediyorum."

Katliamdan yaralı olarak kurtulan Çağla Seven, Türkiye'nin IŞİD konusunda en güvenilmez ülke olarak bilindiğine dikkat çekti. Seven, "Bunda hepinizin sorumluluğu var. Bu davalarda gerçek bir yargılama yapılmadığı için siz de bundan sorumlusunuz" ifadesini kullandı.

Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız ise "Abdullah Ömer Aslan'ın bir an önce tutuklanmasını talep ediyorum. Davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İsmet Şeker'in kızı Dilek Şeker, "Biz bu sanık sandalyelerinin doldurulmasını talep ediyoruz, gerçekten işinizi yapsanız bu sandalyeler boş kalmazdı" diye konuştu.

Duruşma avukatların beyanlarıyla devam etti. Avukat Sevda Çelik Özbingöl, 8. duruşmada "tanık" olarak dinlenen ve imam olduğu iddia edilen Abdullah Ömer Aslan hakkında bulunulan suç duyurusunun önemli bir adım olduğunu kaydetti. Özbingöl, "Lakin bugüne kadar hakkında bir yakalama kararı dahi çıkarılmamıştır" dedi. Özbingöl, dosyasının hızlıca birleştirilerek hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi.

Urfa Baro Başkanı Avukat Abdullah Öncel de "Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunmanız önemlidir. Bugün sizden cesur bir adım atmanızı bekliyoruz ve Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesine karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

"Kaçarsa mahkemeniz sorumlu"

Avukat Gülhan Kaya, Abdullah Ömer Aslan'ın bugüne kadar tutuklanmayarak korunmaya devam ettiğini vurguladı. Kaya, "Eğer bu süreç içerisinde kaçarsa mahkemeniz sorumlu olacaktır" dedi.

Avukat Can Tombul da Ahmet Davutoğlu'nun esasen bu katliam bakımından sanık olarak yargılanması gerektiğinin altını çizdi. Tombul ayrıca, İlhami Balı'nın da Ankara'da devlet yetkilileriyle görüşme iddialarının araştırılmasını istedi.

Avukat Bülent Duran ise "Bu yargılamalardaki ihmaller, yaşam hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır. Bu sorumlulukla hareket edilmeli ve yargılama yapılmalıdır" dedi.

Beyanların ardından verilen bir saatlik aranın sonrasında mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, Yakup Şahin’in tutukluluğunun devamına, sanıkların malvarlıklarının araştırılmasına, görüntülerin bilirkişiye gönderilmesine ve telefon kayıtlarının araştırılmasına karar verirken, Ahmet Davutoğlu’nun dinlenilmesi talebini reddetti. Duruşma 31 Ocak’a ertelendi.