Gündem

Suriyeli STK'lardan ortak açıklama: Suriyelilerin yüzde 80'i ülkesine dönmek istiyor

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Müdürü Muhammed Akta, Suriyelilerin Türkiye'de herhangi bir uyum, entegrasyon problemi yaşayacağını düşünmediklerini söyledi

21 Haziran 2022 14:47

İstanbul'da bir araya gelen ve çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu sivil toplum kuruluşları, Türkiye'deki sığınmacıların sorunları, Suriye'deki kriz ve ülkelerine geri dönüşlerine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Müdürü Muhammed Akta, Suriyelilerin yüzde 80'inin ülkelerine dönmek istedikleri kaydetti.

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu tarafından Akgün Otel'de düzenlenen toplantıya Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Halit İsaoğlu, Kadın Destek Derneği Başkanı Cumana Habra'nın yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Türkiye'nin 2011 yılından bu yana 3,6 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı kabul ettiğini anlatan Akide, Suriyelilerin 2014'ten bu yana yabancılar kanunu ve geçici koruma yönetmeliğine tabi olduklarını söyledi.

"Yalan haberler yayılıyor"

Son zamanlarda bazı siyasi çevrelerin, Suriyelilerin varlığını seçim propagandası olarak kullanmaya başladığını dile getiren Akide, "Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar hakkındaki yanlış bilgi ve yalan haberler yayılmaya başlamış ve bu durum, Türkiye'de yaşayan genelde yabancılara özelde ise Suriyelilere yönelik halk içerisinde gerilimin ve tepkiselliğin artmasına sebebiyet vermiştir." dedi.

Daha önce 500 bin Suriyelinin geri dönüşünü sağlayan hükümetin yakın dönemde de 1 milyon Suriyeli sığınmacının gönüllü geri dönüşünü amaçlayan bir proje başlattığını hatırlatan Akide, Türkiye'nin güvenlik ve refahına karşı duyarlı olduklarını ifade etti.

"Suriye'de savaşın bittiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor"

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Müdürü Muhammed Akta, Suriye'de savaşın bittiği, genel af çıktığı ve ülkenin artık güvenli bir hale geldiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Esed rejiminin yaklaşık iki yılda bir af çıkardığını ifade eden Akta, "Maalesef bu afların detaylarına baktığımız zaman Türkiye'de bulunan sığınmacıların büyük bir çoğunluğunu olumsuz bir şekilde etkileyecek, hatta af kapsamı dışında kalacak şekilde bir düzenleme yapılıyor. Medyada daha çok başlık yer alıyor ancak bunların detaylarına bakmak gerekiyor" dedi.

Suriye ve Türkiye toplumuyla tarihsel olarak bağ ve ortaklıklarının bulunduğunu bildiren Akta, bu sebeple Suriyelilerin Türkiye'de herhangi bir uyum, entegrasyon problemi yaşayacağını düşünmediklerini söyledi.

Akta, Suriyeli öğrencilerin Türk okullarında eğitim gördüğünü ve kendi dillerinden daha iyi Türkçe'ye sahip olduklarını anlatarak, bunun da uyumun işareti olduğunu dile getirdi.

"Suriyelilerin yüzde 80'i ülkelerine dönmek istiyor"

Suriyelilerin ülkelerindeki yapılarını bozmadan Türkiye'ye geldiğini belirten Akta, şöyle konuştu: "Elbette ki toplumun önemli bir kısmı işçidir. Suriye'de işveren bir kişi Türkiye'ye geldikten bir süre sonra kendi işini burada da kurup ve hem Suriyeli hem Türk istihdamı da sağlamıştır.

İnsanlar Suriye'de ne üretiyorsa burada da üretmeye başlamıştır. Mesela Türkiye'de mermer ihracatında birinci konumda olan şirketin sahipleri Suriyeli. Halep'te bulunan birçok fabrikanın Gaziantep'e taşındığını ve Türkiye adına üretip ihracat yaptıklarını görebiliriz.
"

Muhammed Akta, Suriyelilerin ülkelerinden ve topraklarından vazgeçtikleri, geri dönmek istemediklerinin öne sürüldüğünü ifade ederek, yaptıkları araştırmalarda Suriyelilerin yüzde 80'inin ülkelerine dönmek istedikleri bilgisini paylaştı.