Dünya

"Suriye ordusu İdlib'i geri alacak, kuzeyde bir kısım Türkiye'ye bırakılacak"

Profesör Fabrice Balanche, İdlib'in geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu

31 Ekim 2019 16:05

T24 Dış haberler

Lyon Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan ve Suriye üzerine kapsamlı çalışmaları bulunan profesör Fabrice Balanche, "İdlib'in ilerleyen aylarda Suriye ordusu tarafından kontrol altına alınabileceğini" ve "Tükiye'nin kuzeyde bir parça toprağı elinde tutmasına izin verileceğini" iddia etti.

Al- Monitor'dan Amberin Zaman'a konuşan Balanche, "Rejim önümüzdeki aylarda İdlib'i geri alacak ve Türkiye'nin öbür türlü Türkiye'ye kaçacak 1 milyon kişiye yaşayacak bir yer sağlayabilmesi için kuzeyde bir bölümü kontrol etmesine izin verilecek. Türkiye'nin oradaki varlığı için yaratılacak resmi mazeret Türkmenleri korumak olacak. Rusya, Şam'ı bunu kabul etmeye zorlayacak." dedi.

Suriye'de sahada da uzun süre geçiren Balanche, "Rusya'nın ille de Türkiye'nin bölgeden çıkmasını istediğini söylemenin mümkün olmadığını" belirterek, oradaki Türk varlığının Moskova'nın Şam karşısında elini güçlendirdiğini söyledi.

Cenevre'de ilk kez toplanan Suriye Anayasa Komisyonu hakkında da konuşan akademisyen görüşmelerin bir sonuca varmayacağını düşündüğünü, çünkü herhangi bir şeyin kabul edilmesi için oyların yüzde 75'inin gerektiğini hatırlattı. Akademisyen, farklı görüşlerdeki grupların fikir birliğinde bulunmasını pek mümkün görmediğini ifade etti.