Gündem

Şükrü Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi'ne geçiş döneminde Erdoğan'la arasında geçen diyaloğu anlattı: Siz 600 milletvekiline denk geleceksiniz

28 Mayıs 2022 15:55

Demokrasi Güçlendirme Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem: Görüş ve Öneriler Sempozyumu", Fatih ilçesinde bulunan Ali Emiri Kültür Merkezi’nde saat 10.00'da başladı. Uzman ve akademisyenlerin tebliğ sunduğu sempozyuma, hükümet ve muhalefet partilerinden görev almış isimler de katıldı.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi'ne geçiş dönemi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki diyaloğu şöyle aktardı:

“Başkanlık sistemi ile ilgili cumhurbaşkanımızla konuştum. Bana ‘ben bir daha milletvekili olamayacak mıyım?’ diye sordu. Ben de ‘efendim, siz 600 milletvekiline denk geleceksiniz’ dedim.”

"Tek adam bakışıyla toplumları karanlığa sürükleyenler var"

Gazete Duvar'ın haberine göre, sempozyuma katılan isimlerden biri de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oldu. Kaftancıoğlu, “İnsanlık tarihi boyunca bir akılla, ahlakla, adaletle buluşanlar ve bunun mücadelesini verenler var. Bir taraftan da akla, ahlaka, adalete rağmen tek adam bakışıyla toplumları karanlığa sürükleyenler var. Bugün burada Demokrasiyi Güçlendirme Derneği’nin farklı fikirlerle bulunsa da akılla, ahlakla ve adaletle buluşarak demokrasiyi güçlendirmek için yapılması gerekenleri konuşmayı çok kıymetli buluyorum. Yüzyıllar boyunca tek adamlar olur. Tek adamlar karşısında demokrasiyi sıfır noktasında alıp taşınması gerektiği yere er ya da geç taşır. Bu anlamda katkı sunan hocalara çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

"İki başlı yürütme sıkıntı çıkarıyor"

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, altılı masanın imza attığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" metnini değerlendirdi. Parlamenter sistemin zaafları olduğunu belirten Karatepe, sözlerine şöyle devam etti:

“İki başlı yürütme sıkıntı çıkarıyor. Hiç konuşulmayan yönlerinden biri milletvekillerin pasif yönü. Parlamenter sistemde vekillerin pozisyonu pasiftir. Bu sistemde yasalar ilgili bakanlıkların hukuk bürolarında hazırlanır. Tasarılar ilgili bakanlıkların hukuk bürolarında hazırlanır. Bakan bunu meclise getirir eğer çoğunluk hükümette ise bu meclisten geçer. Yani tasarlamakta parlamenterin fiili rolü yoktur. Peki bugün var mı? Bugün de yok. Bugünkü uygulamada tamamen parlamenter sistem var. Bir kere iç tüzük değişmedi. Böyle olmaması gerekir. Ne zaman yasa parlamentoda yazılır o zaman başkanlık sistemi belli ölçülerde kazanır.”

"AKP-MHP parlamentoya vurulmuş ter kelepçedir"

Karatepe’nin parlamenter sözlerine tepki gösteren CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “AKP-MHP milletvekilleri parlamentoya vurulmuş ters kelepçedir” dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe ise "Evet, maalesef öyle haklısınız” sözleriyle yanıt verdi.