Ekonomi

Sözcü yazarı: Bireysel başvuru tazminatı ödemeleri ilk 5 ayda geçen yılın 2.5 katına çıktı

"Devlet eliyle gerçekleşen hak ihlallerinin, vatandaşların hayat hakkı, yaşam kalitesine olduğu kadar (umursanmasa da) bütçe kaynaklarına verdiği zarar günden güne artıyor"

17 Haziran 2022 09:03

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, "Bireysel Başvuru Tazminat Ödemeleri" adı altında bütçeden vatandaşa mayıs ayında yapılan ödemelerin 65 milyon TL olduğunu belirterek "Ki, nisan ayında bu rakam çok daha yüksek: 122 milyon 172 bin TL. Böylece bu sene, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru dosyalarında verdiği tazminat kararlarının 5 aylık bilançosu 255 milyon 156 bin TL'ye ulaştı." dedi.

Toker "Meselenin çarpıcı bir yönü de beş aylık bu tazminat tutarının, geçen yılın tamamının 2.5 katı olması. 2021 yılında bireysel başvurulardaki ihlal kararlarıyla birlikte Hazine'nin hakkını ihlal ettiği vatandaşa ödediği tutar 100 milyon 713 bin TL'ydi" diyerek şöyle devam etti:

"TBMM'de görüşülmekte olan ve iktidarın 'dezenformasyonla mücadele' amaçlı diye savunduğu kanun teklifi içeriğindeki bazı düzenlemelerin hak ihlallerini artırma 'potansiyeli' bu günden görünüyor.

Sonuç olarak devlet eliyle gerçekleşen hak ihlallerinin, vatandaşların hayat hakkı, yaşam kalitesine olduğu kadar (umursanmasa da) bütçe kaynaklarına verdiği zarar günden güne artıyor."

Yazının tamamı için tıklayın