Gündem

Soylu'dan "İstanbul'a kayyım mı atanacak?" sorusuna yanıt: Terör iltisakı olması gerekir, böyle bir şey söz konusu değil

08 Eylül 2019 10:00

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul ve Ankara'ya kayyım atanacağı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Görevden alma için terörle iltisaklı olması gerekir, İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin söz konusu olması mümkün değil" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kayyım atanan HDP'li belediye başkanlarını ziyaret etmesini eleştiren Soylu, "Hangi çizgidesiniz? Bunu ben değerlendirmem, seçmenler değerlendirir. Biz orada teröre karşı mücadele ortaya koyuyoruz. Onları gönüllendiren kişiyi ben İçişleri Bakanı olarak uyarırım. Bırakın da bu işin bu boyutunun nasıl yürütüleceğinin ortaya koyma hakkı bizim olsun. Belediye başkanı ülke yönetmek için seçilmez" ifadesini kullandı. 

Soylu, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Kadın cinayetlerinin 2019 yılında arttığını söyleyen Soylu, "Taksim'deki olayın araştırılmasına devam ediliyor. 2018 ve 2019 yılları karşılaştırdığımızda cinayet sayısı azaldı. Kadın cinayetlerinde 2019'da bir artış söz konusu oldu. Sadece bizde de değil Avrupa'da da arttı. Kadın cinayetlerinin neden arttığını, dönemsel mi olduğunu değerlendiriyoruz" dedi. 

TIKLAYIN: ABD ile karada ilk ortak devriye


"ABD ile ortak devriye Türkiye'nin adımlarıyla başladı"

Soylu, "Türkiye burada önleyici, düzenleyici pozisyonu yürütüyor. Coğrafya göç konusunda dezavantajlı, uyuşturucu için geçiş noktasındayız. Bugün eğer ABD Fırat'ın doğusundaki devriye yapmayı kabul ediyorsa bu Türkiye'nin girişimi ile söz konusudur. Türkiye burada hiç geri adım atmadı" diye konuştu. 

"FETÖ'cüleri INTERPOL kanalıyla arama kabiliyetine sahip olamadık"

Her meselede kaotik bir durumla karşı karşıya olduğunu belirten Soylu, "En son İtalya meselesini birlikte yaşadık. Avrupa'da terör dahil olmak üzere iade talebinde bulunuruz. Terörde iade yüzde 3. Avrupa'nın bu konudaki yaklaşımının tamamen farklı gözlükler ortaya konduğunu resmeder. FETÖ'cüleri INTERPOL kanalıyla arama kabiliyetine sahip olamadık. İkili anlaşmalarımız varsa ancak öyle aranıyor. Interpol, PKK'yı terör örgütü olarak görüyor ama iade etmiyor" dedi. 

"Göç sağanağı devam ediyor"

Soylu, "Biz özellikle DEAŞ da dahil olmak üzere sınırlarımızı muhafaza edebilmek için ciddi bir uğraş içindeyiz. Sadece bu yıl 550 tane DEAŞ'lı tutuklandı.  Yunanistan burada bir geçiş ülkesi, birçoğunu Avrupa'ya geçiriyor. On binlerce insan sınırı geçti. Denizden geçenlerin sayısı 28 bin kişi, karadan geçen 4 bin kişi. Göç sağanağı devam ediyor. 8 bin FETÖ'cü Yunanistan'a geçti, Yunanistan bir network'ün parçası. Büyük aklın kim olduğu ortada. Bir tek kişinin getirilebilmesi bile Türkiye'nin gücüdür. FETÖ'nün alanını dünyada da kapatmak için elimizden geleni yapıyoruz. İğneyle kuyu kazdığımızı bilmenizi isterim" ifadesini kullandı. 

Soylu açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Ülkemizin konumu ayaklarımı yerden kesiyor"

Türkiye, bu konularda tam bir geçiş ülkesi. Türkiye çok ciddi bir süreçle karşı karşıya. Türkiye'nin bir taraftan Suriye, Ağrı, Kars, Iğdır sınırların tamamı zor coğrafya içinde olduğumuzun delili olarak nitelendirilebilir.  31 Aralık 2016'dan itibaren şeytan kulağına kurşun Türkiye'de büyük bir terör eylemi olmadı. 

"DEAŞ'ın ve PYD'nin patronu aynıdır, benim hiç şüphem yok"

Türkiye'de, Cumhurbaşkanımızın yönetime geldiği 2002'den beri savunma sanayi takıntısı oluştu. Bu takıntı, Türkiye'yi bağımlılıktan kurtardı. Ülkemizin konumu ayaklarımı yerden kesiyor. 

Dün 5 kilogram patlayıcı yakaladık. Türkiye, bu konuda ciddi bir mücadele veriyor. Türkiye'nin bileğini yere vurmak istiyorlar. Dün Nusaybin gazimiz şehit oldu. Benim de arkadaşımdı. Dün terörist yakalamışlardı, bu terörist sığınaklara yer göstermeye gidiyordu. Orada uzaktan bir terörist grubu ile karşılaştılar. Bu mücadeleler can pahasına devam ediyor. DEAŞ'ın ve PYD'nin patronu aynıdır, benim hiç şüphem yok. 

Cumhurbaşkanımızın talimatı ile terörle mücadele tarihinde ilk kez bir bütünün birlikte çalışan parçaları gibiyiz.MİT ve TSK ile mükemmel bir koordinasyonumuz var. 

"Pülümür Vadisi'nden geçen ilk bakanlardan bir tanesiyim"

Tunceli'de Pülümür Vadisi, Ali Boğazı terör örgütünün kendi hükümdarlık alanıdır. Eskiden Ali Boğazı'na olabilmek mümkün değildi.  Pülümür yolundan ilk geçen bakanlardan bir tanesi de benimdir. Geçiş sırasında herkes çok tedirgin oldu. 

ABD'nin seyahat uyarısı 

ABD'nin elde ettiği teknolojik bilgilerle birtakım değerlendirmeleri hariç, bu zamana kadar bize çok doğru istikamet veren bilgiler oluşturmadılar. 

Belediyelere kayyım atanması 

Kayyum ifadesi de  kayyım ifadesi de  hukuken yanlıştır. Türkiye hatalı bir kavram kullanıyor, yapılan işi kötüleştirmek için kayyumu kavramsallaştırıyor.  Doğru kullanım;  geçici olarak görevlendirilen belediye başkanları. Kayyumda belediye başkanlarının hukuki hakkını ortadan kaldırırsınız, biz onu görevden alıp yerine belediye başkan vekili görevlendiriyoruz. Biz görevlendirmede orada bulunan kamu görevlilerimizi değerlendirdik.

TIKLAYIN: HDP'li belediyelere yine kayyım!


"Mahkemeler sürüyor, cezalar artabilir"

94 tane teröre bulaşan belediye başkanını görevden aldık. Seçilmiş olmak suç işleme özgürlüğü mü getirmiş? Aday olma kanunları ayrıdır. Anayasa, "Bunu denetlemekle yükümlüsünüz" diyor. Bu seçilmişlik istediği hukuksuzluğu, yolsuzluğu yapma anlamına gelemez ki. Burada demek ki biz doğru işlem yapmışız.

Mahkemeler sürüyor, cezalar artabilir. Burada bizim şehitlerimiz oldu. Görevden alınmasalardı Anayasa'nın bize verdiği görevi yapmamış olacaktık.  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, bizim terörle ilişkili diye belediyeden ilişiğini kestiklerimizi geri aldı, terörist cenazesine gitti, teröristleri tedavi ettirdi, ay-yıldızlı bayrağı gelir gelmez çıkardı, ben bunları hazmetmem. 'Ben ayrı bir yapı oluşturacağım' diyor. Biz buna devlet olarak müsaade etmeyiz. 

Çocuk parkına verdikleri isim terörist isimleri. Nasıl bir Türkiye bırakacağız yarına? Ağrı'ya 'Nike' firması geldi. Tarım, turizm alanı olan yerler buralar.

"Çocukları dağa götürecekler, arkadaşlar da TBMM'de beyler paşalar gibi oturacak"

Biz bu çocukları korumak zorundayız. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı'nın toplam 8 tane soruşturma ve kovuşturması var. Bunlar kuvvetli şüpheler. Öyle hafif işler olsa savcı neden soruşturma açsın? Ahmet Türk cezaevindeydi, sağlık sebepleri nedeniyle çıktı. Bizim belediyelerimizde ne oldu diye baktılar mı? Eş başkanları görevlendiren Kandil’dir.  Çocukları dağa götürecekler, arkadaşlar da TBMM'de beyler paşalar gibi oturacak. Seçilmiş, demokrasi tamam...  Gül, Davutoğlu hangi demokrasi? Hangi ülkede demokrasi kendisini öldürür? 

"Demokrasi kurallarına herkes riayet edecek"

Avrupa’da oluyor, bizde ‘seçilmiş’  diyorlar. 94 belediye başkanı için neden Avrupa ayağa kalkmadı? Terörün burada olduğunu  herkes kabul ediyor. Demokrasi kurallarına herkes riayet edecek. Bir siyasi parti suçlu, suça meyilli olanları neden aday gösterir? FETÖ gerekçesiyle de belediyelerde görevden alma yaptık. 

İstanbul ve Ankara kayyım mı gelecek?

İstanbul Haziran ayında bir karar verdi. Bu karar İstanbul'da bir belediye başkanının seçilme kararıdır. Hem demokratik hem de hukuki bir karardır. İstanbul seçmeninin oy vermesinin bir tek sebebi var, 'Benim elde ettiğim bütçe ile hizmetlerini burada gör'

TIKLAYIN: Soylu'dan "İstanbul'a kayyım mı atanacak?" sorusuna yanıt: Pazar sabahı açıklayacağım!


"Bir belediye başkanı ülke yönetmek için seçilmez"

Bir belediye başkanı ülke yönetmek için seçilmez, Türkiye'ye büyük büyük laflar söylemek için seçilmez. Ben kendim bile işlerimi yetiştiremiyorum, birçok geceyi uykusuz geçirdiğimi de bilirler. Belediye önemli iştir. Türkiye politikasına hevesli olabilirsiniz. Bizim arkamızda büyük lobiler de yok.

Önce işinizi yapacaksınız.  Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin terörden alındığını önceden ifade ettim.

Hangi çizgidesiniz? Bunu ben değerlendirmem, seçmenler değerlendirir. Biz orada teröre karşı mücadele ortaya koyuyoruz. Orada onları gönüllendiren kişiyi ben İçişleri Bakanı olarak uyarırım. Bırakın da bu işin bu boyutunun nasıl yürütüleceğinin ortaya koyma hakkı bizim olsun. Bırakın, bu mücadelenin yapıldığı kesime moral verenleri değerlendirme hakkımız olsun.

 TIKLAYIN: Soylu’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tehdit: Pejmürde ederiz


Terör örgütü, çocukları annesinin kucağından almış dağa götürmüş. İstanbul seçmenine söylüyorum, evladınız yarın okula başlayacak. Hep beraber empati kuralım. Bu anneler orada. Bine yakın terörist ailesi ile görüşüyoruz. 165 teröristi ailelerinin ikna etmesi sonucu adalete teslim ettik. Biz bu mücadeleyi veriyoruz.

TIKLAYIN: Soylu’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tehdit: Pejmürde ederiz


Atatürk portresi eleştirisi

Ay-yıldızla bayrağı kaldıranlara yanlış yaptıysak kabul ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün resmini veriyorsunuz. O resmin İstanbul'dan indirilmesi de yalan. Yalan üzerinden siyaset yapmak isteyen yapmaya devam edebilir. CHP'lilerin vicdanı hiç mi sızlamadı?

"İstanbul belediyelerine kayyum atanacak mı?" sorusunu bana Fox TV muhabiri sordu. Nereden kanatırız diye.

Muhtarlığın kendi kuralları, yasası var. Belediyeye ilişkin yasalar var. Vali, bakan... Biz de değerlendirmelerimizi buna göre yaparız. 

"İstanbul ve Ankara için görevden alma söz konusu değil"

Belediye başkanlarının görevden alınması için terör iltisakı olması gerekir. İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin söz konusu olması mümkün değil. İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin söz konusu olması mümkün değil.

Pejmürde kelimesini üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demek için kullandım. Türkiye’deki bütün belediye başkanları benim görev alanım çerçevesindedir.