Gündem

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun: Yasa çıksa da EYT’linin tamamı emekli olamayacak

Prim gün sayısını dolduranlar yaş şartına takıldıkları için SGK’dan emekli aylığı alamıyor

31 Ocak 2019 12:09

Yaklaşık 700 bin kişinin etkilendiği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusundaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Yasa çıksa da EYT’linin tamamı değil, 700 bini kadarı emekli olabilecek" yorumunda bulundu.

 

EYT’liler prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaş şartına takıldıkları için SGK’dan emekli aylığı alamayan kişiler olarak biliniyor. Son olarak bu konu ile ilgi Çalışma ve Aile Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çalışmamız yok” açıklaması yapmıştı.

Sözcü’ye konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Yasa çıksa da 4 milyona yakın EYT’linin tamamı emekli olamayacak. 700 bini kadarı emekli olabilecek” dedi. Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanların yıllık maliyetinin 26 Milyar olduğu söyleniyor. Bize göre ise maliyeti 8-10 milyar civarındadır. Dışişleri Bakanı Türkiye’nin yurt dışına 8 milyar dolar insani yardım yaptığımızı söylüyor. Hatta Amerika bizim kadar olamıyor, Amerika dahi 6-7 milyar insani yardımda bulunuyor, diyor. Biz insani yardım olarak diğer dünya ülkelerine 8 milyar dolar, yani yaklaşık 45 milyar TL ödeme yapıyoruz ancak kendi vatandaşımız yasal haklarını istediklerinde kusura bakma sana verecek paramız yok diyoruz” ifadelerini kullandı.