Gündem

Son iki yılda toplam yedi vakfa 'izinsiz yardım toplama hakkı' verilmiş

Vakıf listesindeki isimler hükûmete yakınlığıyla biliniyor

30 Ekim 2019 08:36

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan son iki yılda aralarında TÜGVA ve TÜRGEV’in de yer aldığı yedi vakfa 'izinsiz para toplama yetkisi' verdi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel  Müdürlüğü’nün izin almadan yardım toplama hakkına sahip kuruluşlar listesinde AKP’ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda vakıf yer alıyor.
 
Yeni hükûmet sistemi ile daha önce İçişleri Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu Kararı gerektiren izinsiz para toplama hakkını alabilmek için Cumhurbaşkanı'nın kararı yeterli sayılmıştı. Kanunun bu hakkı düzenleyen maddesi, “Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir” şeklinde değiştirilmişti.
 
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne 2018 yılında izin almadan para toplama hakkı verildi.
 
Yurt dışındaki FETÖ okullarının devralınması amacıyla 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından kurulan Maarif Vakfı’na da izinsiz para toplama serbestliği verildi.
 
Kurucuları arasında AKP’li isimlerin de yer aldığı ve eski AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Yusuf Tülün’ün başkanı olduğu İlim Yayma Cemiyeti de bu yıl izinsiz para toplama hakkına sahip kuruluşlar arasında yer aldı.

AKP’li eski Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’nın 2 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla “İzin almadan yardım toplama hakkına sahip kuruluş” statüsüne alındığı öğrenildi.

İhlas Holding’in vefat eden başkanı Enver Ören’in kurduğu İhlas Vakfı da para toplama serbestliği verilen vakıflar arasında yer aldı. İhlas Vakfı, 25 Ağustos tarihli kararla izin almadan para toplama hakkına sahip oldu.