Dünya

Son anda gelen AİHM kararı, Britanya'nın sığınmacıları Ruanda'ya göndermesini önledi: Uçak boş uçtu

15 Haziran 2022 07:28

T24 Dış Haberler

Britanya hükümetinin sığınmacıları Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme politikasının hayata geçmesinden sonra yapılması planlanan ilk uçuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla son dakikada iptal edildi. 

Britanya'ya sığınma talebiyle gelen 7 kişi, dün Doğu Afrika ülkesine gönderilmek üzere uçağa bindirilmişti. Bu 7 kişiden biri hakkında çıkan AİHM kararı sayesinde diğer 6 sığınmacının avukat da Londra mahkemelerine başarılı son dakika başvuruları yapabildi. 

Boeing 767TİPİ  uçağın yerel saat ile 22.30'da havalanması planlanıyordu. Uçağa götürülen sığınmacılardan biriyle ilgili karar Strazburg'daki AİHM'den 19.30 sularında geldi. AİHM kararı sonrasında Londra mahkemelerinde yoğun mesai başladı. 22.15 itibariyle tüm yolcular uçaktan indirildi. Uçak, boş olarak İspanya'ya döndü.

AİHM'in kararında Iraklı 'KN'nin Ruanda'ya gönderilmesi durumunda "geri çevrilemez zarar" riskiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.

BBC'nin aktardığına göre kampanya grubu Detention Action'dan James Wilson, AİHM müdahalesinin Ruanda politikasının ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiğini belirtti. 

Wilson, AİHM'in alınan kararla Britanya Yüksek Mahkemesi kararı çıkana kadar kimsenin uçağa bindirilemeyeceği yönünde görüş bildirdiğini ifade etti. 

Politikanın mimarlarından İçişleri Bakanı Priti Patel, "Hayal kırıklığına" uğradığını söyledikten sonra, "Yeni uçuş için hazırlıklar şimdi başlıyor" dedi. 

Ülkenin önde gelen yayınlarından The Guardian, AİHM kararıyla uçuşun iptal olmasının Patel ve Britanya Başbakanı Boris Johnson için "utanç verici bir darbe" olduğu değerlendirmesinde bulundu.