Gündem

Soma davasının ilk hâkimi hakkında not fişi yazıldı, terfisi engellendi

İzmir'e atanan Ballı'nın, HSK tarafından Mart 2018’de açıklanan terfi listesinde birinci sınıf hâkim yapılmadığı anlaşıldı

30 Ekim 2019 09:16

301 madencinin öldüğü Soma katliamı davasını yürütürken görev yeri değiştirilen Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’ya ceza gibi terfi notu verildi. Soma davasının tutuklu patronu Can Gürkan’ı tahliye eden ve şirketine ilişkin verilen madencilikten yasaklama kararını kaldıran İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 14. Ceza Dairesi, İzmir hâkimi Aytaç Ballı’nın terfi sicil notunu “Olumlu veya olumsuz kanaat edinilememiştir” şeklinde düzenledi. Ballı, meslekte yükselmesine engel olacak bu değerlendirmeye itiraz ederken, sanık Can Gürkan’ın avukatının duruşmada “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner” demesi de dikkati çekti.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Yargıç Aytaç Ballı, 301 işçinin öldüğü Soma katliamı davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığını yapıyordu. Yargılamayı yaklaşık 2,5 yıl boyunca sürdüren ve 17. duruşmasına kadar getiren Ballı, sanıkların şikâyeti üzerine HSK tarafından 21 Temmuz 2017’de görevden alınarak İzmir’e atandı. HSK tarafından Mart 2018’de açıklanan terfi listesinde, Ballı’nın birinci sınıf hâkim yapılmadığı anlaşıldı. Bu süreçte yeni başkanın görevlendirildiği mahkeme, yargılama sonucunda kararını Temmuz 2018’de açıkladı. 14 kişi hapis cezasına çarptırılırken, aralarında şirketin patronu Alp Gürkan’ın bulunduğu 37 kişi ise beraat etti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 15 yıl hapis cezası verildi.

İzmir Adliyesi’nde yargıç olarak görevini sürdüren Ballı’nın HSK’nin yönergeleri doğrultusunda doldurulması gereken “terfi sicil fişi” ilginç bir şekilde İzmir BAM 14. Ceza Dairesi tarafından yapıldı. Daire, Ballı’nın gizli not fişine “Olumlu veya olumsuz kanaat edinilememiştir” şeklinde yazarak, terfisini fiilen engelledi.

Hâkim Ballı: Soma davası nedeniyle

Kararı öğrenen Ballı, daireye itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, “Kamuoyunda Soma davası olarak bilinen ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2015/81 Esas sayılı dosyasının kararına iştirak etmemiş olmak ile birlikte duruşmalarına ve keşfe başkan olarak çıkmam nedeniyle hakkımda ‘Olumlu veya olumsuz kanaat edinilememiştir’ şeklinde not fişi düzenlendiğini öğrenmiş bulunmaktayım” denilmesi dikkat çekti.