Dünya

Snowden, Rusya'da The Guardian'a konuştu: Ben dünyadaki en güçlü devletin ortadan kaybolmasını istediği bir insandım

Eski NSA çalışanı ABD'nin kendisine bakışının değişmeye başladığını söyledi

14 Eylül 2019 09:51

T24 Dış haberler

ABD'nin kamu aleyhine faaliyetlerini deşifre ederek dünyada büyük yankı uyandıran eski Amerika Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, gizli belgeleri sızdırmasından bu yana ABD'nin kendisine karşı beslediği düşmanlıkta "bir azalma olduğunu" ifade etti.

ABD'li ve Britanyalı istihbarat ajanslarının yürüttüğü gözlemleme programlarını ifşa ettikten sonra Rusya'ya sığınan ve lokasyonu saklanan bir yerde yaşayan Snowden, The Guardian'dan Ewen MacAskill'e konuştu. Snowden, "ABD veya Almanya gibi bir yerde" olmayı tercih edeceğini söylese de Rusya'da olmaktan memnun olduğunu ve "normal sayılabilecek bir hayat sürdürebildiğini" ifade etti. Eski NSA çalışanı Rusya'da uzun yıllardır birlikte olduğu kız arkadaşı Lindsay Mills ile evlendiğini de açıkladı.

Snowden, Rusya'ya ilk sığındığı 2013 yılında duyduğundan daha az korku duyduğunu da söyledi. Snowden o günlerde yalnız ve izole olmuş hissettiğini belirtirken, sokaklarda intikam isteyen bir ABD ajanının onu bulabileceği düşüncesinden sebep paranoyak hissettiğini dile getirdi.

"Ben dünyadaki en güçlü devletin ortadan kaybolmasını istediği bir insandım. Hapishaneye mi yoksa toprağın altı mı olduğu onlar için bir fark yaratmıyordu. Sadece ortadan kaybolmamı istiyorlardı" diyen Snowden, geçmişte dolaşırken atkılar ve şapkalar ile kendisini saklamaya çalıştığını söylerken artık şehirde rahatça gezip sosyal aktivitelerde bulunabildiğini belirtti.

Belgelerin sızdırıldığı 2013 yılında yapılan anketlere göre Snowden'in bir kahraman olarak görenler ile ihanetçi olarak görenlerin sayısı neredeyse yarı yarıyaydı. Bir günde dünyanın en çok tanınan isimlerinden biri haline gelen ve CIA'in en çok arananlar listesine giren Snowden, "Olanlardan 6 yıl sonra, bir zamanlar tartışmalı olan imajımın yumuşamaya başlamış olması komik" dedi.

Demokrat Parti 2020 başkan aday adaylarından Bernie Sanders, Snowden'in "sürgününe son verecek" bir yasa tasarısı görmek istediğini belirtmişti. Bir başka aday adayı olan Tulsi Gabbard ise seçilirse eski NSA çalışanı için başkanlık affı çıkaracağını söylemişti. Bazı Snowden destekçileri ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dünyaca ünlü ifşacıyı Donald Trump'a bir "hediye olarak" iade etmesinden korkuyor. Snowden böyle bir şey olmayacağını düşündüğünü, çünkü Rusya'da bulunmasının ülkenin imajı için iyi olduğunu söyledi: "Siyasi problemleri efsanevi olan bir ülke, insan hakları hakkında yaşadığı problemleri her gün duyduğumuz bir ülke sonunda insan hakları siciline pozitif bir şey ekledi. Neden bundan vazgeçsinler?" 

Snowden'in otobiyografisi "Permanent Record" (Kalıcı Sicil) birçok ülkede 17 Eylül'de raflardaki yerini alacak.