Gündem

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor: Ukrayna Savaşı beklenilenden uzun sürerse, buradaki tansiyon Balkanlar'a inebilir

"Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya arasında göstermiş olduğu arabuluculuk rolü takdir edilmeli"

10 Ağustos 2022 21:11

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, “Hem bölgedeki fırsatları hem de zorlukları görüyoruz. Ukrayna Savaşı nedeniyle gözden kaçırılabilen fırsatları da görebiliyoruz. Beklenilenden uzun sürerse bu savaş, buradaki tansiyon güneye ya da Balkanlara da inebilir ve bölgelerdeki tüm ülke liderlerine şunu söylemek isterim; bu bölge; barışı, güvenliği, refahı hak ediyor” dedi.

"Siyasi ve ekonomik iş birliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Pahor, şu açıklamayı yaptı: 

“Hem Slovenya hem Türk medyasına şunu söylemek isterim; bu, 2011’den bu yana 18. Görüşmemiz. Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı imzaladık. Başbakan sıfatlarıyla pek çok hedeflerimiz vardı, ikili ticaret hacmini bir milyara artırmayı hedefliyorduk. Sayın Cumhurbaşkanı’n da söylediği gibi bu miktar iki katına çıktı. Ben Slovenya Cumhuriyeti hükümeti adına söyleyebilirim ki; İş Komisyonu Konferansı için çalışmaya devam edecek olacağız. Aynı siyasi ve ekonomik iş birliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam ediyor olacağız.

Görüşmemizde; Ukrayna Savaşı, batı Balkanlar’daki sorunları ele alma şansımız oldu. Saygıdeğer Cumhurbaşkanına bu noktada açık diyaloğu için, buradaki iş birliğimiz için teşekkürlerimi iletmek isterim. Ukrayna Savaşı’ndan ve bunun sonucundan bahsettik. Türk ve küresel kamuoyuna şunu söyleyebilirim ki, Saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya arasında göstermiş olduğu arabuluculuk rolü takdir edilmelidir.

"Savaş, beklenilenden uzun sürerse, buradaki tansiyon Balkanlar'a inebilir"

On dokuzuncu kez tekrar bir araya gelme konusunda bir karar verdik. Eylül sonunda, BM Genel Kurulu oturumlarında bir araya gelmeye karar verdik. Bu arada 10 Ekim’de Balkan ülkeleri ziyaretleri söz konusu.

Hem bölgedeki fırsatları hem de zorlukları görüyoruz. Ukrayna Savaşı yüzünden gözden kaçırılabilen fırsatları da görebiliyoruz. Beklenilenden uzun sürerse bu savaş, buradaki tansiyon güneye ya da Balkanlar'a da inebilir. Bölgelerdeki tüm ülke liderlerine şunu söylemek isterim; bu bölge; barışı, güvenliği, refahı hak ediyor.” (ANKA) 

TIKLAYIN: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile görüştü: Savunma sanayiinde atacağımız ortak adımlar var

TIKLAYIN: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor'u resmi törenle karşıladı