Dünya

Sızan mektuba göre ABD, BM ülkelerini 'kürtaj karşıtlığına' davet etti

The Guardian, ABD'nin BM ülkelerine yolladığı mektuba ulaştı

23 Eylül 2019 13:54

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelere, kürtaj karşıtı ülkeler arasında katılmayı öneren bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Ülkeler, BM'nin cinsellik ve üreme sağlığı konusundaki politikalarına karşı çıkmaya davet edildi. 

The Guardian'ın ulaştığı mektupta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Sağlık ve İnsani Hizmet Bakanı Alex Azar'ın imzasının bulunduğu belirtildi. Mektupta, ülkeler BM'nin 'zararlı' cinsellik ve üreme sağlığı  politikalarına karşı çıkmaya davet edildi. Mektupta imzalayan ülkelerle ortak bir açıklamanın Birleşmiş Milletler Genel Kurul Görüşmeleri kapsamında yapılacak evrensel sağlık toplantısında duyurulacağı belirtildi. 

Mektupta, "Küresel sağlığı desteklemenin temel bir öncelik olmasıyla birlikte, hükümetinizi ABD'ye katılarak her bağımsız devletin doğmamışları ve aileleri korumak için karar verebilme kapasitesini savunmaya davet ediyoruz. Birleşmiş Milletler'in bazı politikaları aracılığıyla aile kurumunu zayıflatacak uluslararası kürtaj hakkı gibi araçlar için şiddetli bir çabadan endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı. 

Guardian, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık ve İnsani Hizmet Bakanlığı'ndan açıklama talep etti. Bakanlıklar yanıt vermedi.