Gündem

"Siyasi propaganda dinlemek istemeyen cami cemaati artık cuma namazlarına gitmiyor"

"Cami cemaatinin içinde Diyanet’e haber uçuracak bir nevi gönüllü müfettişler var"

16 Eylül 2019 11:42

İlahiyatçı Cemil Kılıç Türkiye’de kılınan cuma namazlarının ve okunan hutbelerin İslami bir ritüelden ziyade politik bir ritüel olduğuna vurgu yaparak “Cuma namazları Allah rızası için değil, AK Parti’nin beğenisi için, Cumhurbaşkanının rızası için kılınıyor” iddiasında bulundu. Kılıç, "AK Parti seçmeni olmayan cami cemaatinin bir kısmı artık cuma namazlarına gitmemeyi tercih ediyor" ifadesini kullandı.

Duvar'dan Filiz Gazi'ye konuşan ilahiyatçılar Türkiye'deki cuma namazlarında okunan hutbelere dair değerlendirmelerde bulundu. 

Kılıç hutbeye dair yaptığı değerlendirmede “Namaz aslında devrimci ve toplumcu bir içeriğe sahiptir” diyor ve ekliyor:

“Ne var ki kökü Muaviye’ye değin uzanan bir yozlaştırmayla namaz ibadeti aslî içeriğinden koparılıp bir devlet törenine ve sultana itaat temrinine dönüştürüldü.”

Kılıç, Türkiye’de kılınan cuma namazları ve okunan hutbelerin İslami bir ritüelden ziyade politik bir ritüel olduğuna vurgu yapıyor. “Cuma namazları Allah rızası için değil, AK Parti’nin beğenisi için, Cumhurbaşkanının rızası için kılınıyor.”

“Hutbeler kitleleri nasıl etkiliyor? Bu güce sahipler mi?” sorusuna “Türkiye’deki kutuplaşmayı artırıyor, biz ve ötekiler düşüncesini kuvvetlendiriyor” diyerek yanıt veriyor Kılıç.

Kılıç, hutbelerin mahiyetinin değişmesinden ötürü son yıllarda bir kesimin Cuma namazına gitmediğini söylüyor: “Özellikle Ak Parti seçmeni olmayan cami cemaatinin bir kısmı artık Cuma namazlarına gitmemeyi tercih ediyor. Siyasi propaganda dinlemek istemiyorlar. Mesela ben günlük namazlarımı kılıyorum ama cuma namazı için yaklaşık 10 yıldır camiye gitmiyorum.”

Kılıç’a hutbeleri okumamayı tercih eden cami imamları olup olmadığını sorduğumda şöyle yanıt veriyor: “Okumayan hocanın işine son verilir. Cami cemaatinin içinde Diyanet’e haber uçuracak bir nevi gönüllü müfettişler vardır. Onlar da bunu bilir, cemaatlerinden çekinir.”

Duvar'daki haberin tamamı için tıklayın