Sağlık

"Sigara, fazla içki tüketimi ve kilo; kanser ölümlerinin yarısı önlenebilir sebeplerden kaynaklanıyor"

"Davranışları değiştirmek milyonlarca yaşamın kurtarılmasına sebep olabilir”

19 Ağustos 2022 13:16

Yapılan yeni bir araştırma, küresel olarak kanser ölümlerinin neredeyse yarısının sigara içmek, fazla alkol tüketmek ve yüksek vücut kitle endeksine sahip olmak gibi önlenebilir sebeplerden kaynaklandığını gösterdi.

The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırma, 2019 yılındaki kanser ölümlerinin yüzde 44.4’ünün ve kaybedilen sağlıklı yılların yüzde 42’sinin önlenebilir faktörlerden kaynaklandığını gözler önüne serdi.

Washington Üniversitesi’nden Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü Direktörü Dr. Chris Murray, araştırmanın risk faktörleriyle bağlantılı kanser yükünü anlamak için en kapsamlı çalışma olduğunu söyledi.

Bill&Melinda Gates Vakfı’nın fonladığı çalışma, risk faktörleri ve dünya genelinde en yaygın ikinci ölüm sebebi olan kanserin ilişkisini inceledi. 

Araştırmacılar, 2019’da risk bağlantılı ölümler açısından öne çıkan kanser türünün kadınlar ve erkekler için akciğer kanseri olduğunu tespit etti.

Amerika Kanser Topluluğu’ndan Dr. William Dahut, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Davranışları değiştirmek milyonlarca yaşamın kurtarılmasına sebep olabilir” dedi.