Gündem

Selçuk Mızraklı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

22 Ekim 2019 12:51

Gözaltına alınıp görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Eş Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı adliyeye çıkarıldı. Savcılık sorgusunun ardından Mızraklı tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
 
Evine dün yapılan baskınla gözaltına alınan görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Adliyesi'ne çıkarıldı. Mızraklı ile birlikte gözaltına alınan ve bu sabah İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Kayapınar Belediye Eş Başkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer’in de adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından Mızraklı tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Mızraklı'nın avukatlarından: Yine suç icat etmeye çalışıyorlar

Selçuk Mızraklı’nın avukatları ise, “Belediye başkanlığıyla ilgili olarak bir şey sorulmamış. Bir itirafçının uyduruk beyanına dayanılarak, savcılık tarafından tutuklamaya sevk edilmiş gibi görünüyor. Yine suç icat etmeye çalışıyorlar. Hâkim tarafından sorgulanmasını bekliyoruz. Kısıtlama var, sorgu tutanağını göremiyoruz” dedi.

Yarkadaş: Bu fotoğraf demokrasi tarihimize kara bir lekedir!

Eski CHP mileltvekili Barış Yarkadaş, kişisel sosyal medya hesabından Mızraklı'nın jandarma tarafından çevrelenerek götürülmesine tepki gösterdi. Yarkadaş, " AKP, Suriye'deki operasyondan istifade ederek, başta HDP olmak üzere tüm muhalefeti siyaset yapamaz hale getiriyor. Bu fotoğraf demokrasi tarihimize kara bir lekedir!" diye yazdı.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, HAK İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır şube ve temsilcilikleri, HDP’li belediyelere kayyım atanmasına, yaptıkları ortak açıklamayla tepki gösterdi. Belediye başkanlarının gözaltına alındığı ve belediyelerde polis araması yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “Demokratik değerleri ve hukukun üstünlüğünü savunan hak ve meslek örgütleri olarak belirtmek isteriz ki; yapılan yakalama, gözaltı ve arama işlemleri demokrasi ve hukukun temel kurallarının, seçme ve seçilme hakkının ağır bir şekilde ihlalidir. Bu uygulamalar seçmen iradesini tanımazlıktır. Belediye eş başkanlarının, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edilerek özgürlüklerinin kısıtlanmasını (gözaltına alınmaları), hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı uygulamalar olarak değerlendiriyor ve kabul edilemez buluyoruz. Eş başkanlar hakkındaki soruşturma işlemleri ve gözaltı kararları, dosyaya erişimin engellenmesi açıkça hukukun üstünlüğü ilkesinin olmadığını ve iktidarın yargıyı baskı aracı olarak kullandığını bir kez daha ortaya koymuştur” denildi.

Açıklamada, belediye başkanlarının serbest bırakılarak, görevlerine iade edilmesi talep edildi.