Gündem

Selahattin Demirtaş'tan Devran gösterisi sonrası başlayan tartışmaya yanıt: Yan yana gelmek birlikte olmak kimseye zarar vermez

"Asıl tehlikeli olan kutuplaşmaktır"

17 Ocak 2020 17:57

Başak Demirtaş, iki buçuk yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Devran kitabının okuma tiyatrosununa katılanlar üzerinden başlayan tartışmaya cezaevinden verdiği yanıtı iletti. Demirtaş, "Yan yana gelmek birlikte olmak kimseye zarar vermez. Asıl tehlikeli olan kutuplaşmaktır, kin ve nefretle hareket etmektir" dedi. 

Selahattin Demirtaş'ı görüş gününde ziyarete gittiğini söyleyen Başak Demirtaş, Twitter üzerinden mesajlarını iletti. Demirtaş'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: 

"Yan yana gelmek, konuşmak, birlikte olmak kimseye zarar vermez. Asıl tehlikeli olan kutuplaşmaktır, kin ve nefretle hareket etmektir. Yan yana durmak şiddeti büyütmez, aksine her sorunun demokrasi içinde, diyalogla çözümünü kolaylaştırır. Burada asıl görev ve sorumluluk da siyasettedir. Bizim şiddetle aramızdaki mesafe ise bazılarının varsaydığının çok ötesindedir. Şiddete karşı olmak ahlaki ve ilkesel tutumumuzdur. Bununla birlikte, asıl önemli olan şiddeti, savaşı nihai olarak sonlandıracak çözümler üretmektir. Bir yandan “Şiddetle aranıza mesafe koyun” demek ama bir yandan da şiddet politikaları yürütmek, ahlaki ve ilkeli değildir.

Oysa her türlü sorunumuzu konuşarak çözmeyi yeniden yeniden denemek zorundayız. Savaştan, şiddetten yana olmayan, demokrasi ve barış isteyen herkesle bir araya gelmeye devam edeceğiz. Son günlerde üzücü haberler okuyoruz. Türkiye’de ve Suriye’de devam eden şiddet ortamı sebebiyle ana-baba evlatları yaşamlarını yitiriyor. Kendilerine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Acılarını yürekten paylaşıyoruz. Analar ve acılar arasına ayırım koymadan, acıları yarıştırmadan; herkesi barış içinde, bir arada, özgürce, eşitçe yaşayabilmek için yan yana gelmeye davet ediyoruz."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu ve önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın izlemeye gitmesiyle Selahattin Demirtaş'ın 'Devran' isimli kitabının okuma tiyatrosu siyasetin gündemi olmuştu.