Gündem

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi: Asıl sınav ABD başkanlık seçimi olacaktır

31 Aralık 2019 09:09

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Türkiye'nin 2019 yılı dış politikasını değerlendirdi. Yılın dış politikada belirleyici olaylarının Rusya'dan S-400 hava savunma silahı alımı ve Suriye'de 'Barış Pınarı Harekâtı' olduğunu söyleyen Ergin, gelişmelerin en çok Türkiye-ABD ilişkilerini etkilediğini söyledi. Ergin, 2020'ye girerken Türkiye-ABD ilişkilerinin 'uçurumun kenarında' olduğunu söyledi ve ekledi: "Asıl sınav yıl sonuna doğru kasım ayı başında yapılacak ABD başkanlık seçimi olacaktır"

Ergin, "2019’DAN 2020’YE DIŞ POLİTİKA (1) - ABD ile ilişkilerde ana tema ‘görevimiz tehlike başlıklı yazısında Türkiye ABD ilişkileri arasında Kongre ile Başkan Donald Trump arasına yıl boyunca süren ayrıma dikkati çekti. Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yıl içinde 'sürpriz bir yakınlaşma' içinde olduğunu belirten Ergin, bu durumun Türkiye'ye yaptırımlara yönelik yasa tasarılarını imzalayan Kongre'ye karşı Trump'ı zor duruma soktuğunu yazdı.

Ergin'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

"ABD cephesinde Türkiye dosyasına sahip çıkmak üzere neredeyse tek faktör olarak Başkan Trump kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’daki bütün oyun planını Başkan Trump ile kurduğu yakın çalışma ilişkisi üzerine inşa etmiş bulunuyor. Ancak unutmayalım ki, 2020 Trump’ın seçim yılıdır ve kendisi ayrıca Kongre’deki ‘azil süreci’ nedeniyle zaten kaygan bir zeminde yürümektedir. Bu durumda son hadiselerde de görüldüğü gibi Kongre’yi ne kadar frenleyebileceği şüphelidir.

Asıl sınav yıl sonuna doğru kasım ayı başında yapılacak ABD başkanlık seçimi olacaktır. Trump’ın yeniden kazanması Türkiye’ye bir dört yıllık süre için kısmen nefes aldırabilecektir. Gelgelelim seçimi Demokrat adayın kazanması ilişkileri daha da büyük basınç altına sokabilir. Her halükârda 2020’nin seçim yılı olması ve yürüyen ‘azil süreci’ ilişkileri özellikle Kongre cephesinde karambollere, kazalara açık bir hale getiriyor."