Gündem

Sedat Ergin: Senatörlerle yaptığı görüşme ABD'de iki ayrı siyasal evrenin varlığını Erdoğan’a bir kez daha göstermiş olmalı

16 Kasım 2019 11:09

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan ile Trump'ın görüşmede birbirlerine sıcak tavırlarına karşılık görüşmelerde çözülemeyen meseleler olduğunu anlatan Ergin, Erdoğan'ın Cumhuriyetçi senatörlerle gerçekleştirdiği toplantıda 'Washington’da yönetim ve Kongre olmak üzere iki ayrı siyasal evrenin varlığını' bir kez daha görmüş olduğunu söyledi. 

Erdoğan ve Trump'ın iki lider olarak birbirlerine yakın davrandığına değinen Ergin görüşmelerde konuşulan S-400 ve Suriye gündemlerinde hâlâ bir sonuca ulaşılmadığını söyledi. Erdoğan'ın ABD ile kopmayı önlemeyi Cumhurbaşkanlığı açısından önemli bir siyasi öncelik olarak gördüğünü söyleyen Ergin, "Cumhurbaşkanı, Trump’la ne kadar yakın bir diyalog yürütse de, son tahlilde kendi başlarına hareket eden kuvvetli egoların sahnede olduğu bir Kongre realitesi var." vurgusunu yaptıç

Ergin'in ifadeleri şu şekilde:

"Özellikle kıdemli Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı görüşme, Washington’da yönetim ve Kongre olmak üzere iki ayrı siyasal evrenin varlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir kez daha göstermiş olmalıdır. Cumhurbaşkanı, Trump’la ne kadar yakın bir diyalog yürütse de, son tahlilde kendi başlarına hareket eden kuvvetli egoların sahnede olduğu bir Kongre realitesi var.

Bu çerçevede Erdoğan açısından önümüzdeki dönemde Washington’daki en kritik meselelerden biri, Suriye bağlantılı yaptırım tasarısının nasıl sonuçlanacağı sorusunda beliriyor. Kuzey Suriye’ye dönük askeri harekâtı nedeniyle Türkiye’yi cezalandırmayı amaçlayan bir yaptırım tasarısı 29 Ekim’de Temsilciler Meclisi’nden geçmiş bulunuyor. Aynı içerikteki bir tasarının Senato’dan da geçip bağlayıcı bir yasa haline gelmesi, yönetimin de elini kolunu bağlayacağından Türkiye-ABD ilişkilerinde sonuçları bugünden kestirilemeyecek boyutlarda bir depreme yol açabilir.

Eğer Erdoğan’ın Trump’a ve senatörlere verdiği mesajlar da Senato’daki hareketliliği durdurmak açısından etki yaratır ve bu tasarı Senato kanadında bloke edilebilirse, Cumhurbaşkanı’nın gezisi önemli bir sonuç sağlamış olacaktır."

Yazının devamı için tıklayın.