Gündem

Sapanca'da teleferik direnişi sürüyor; polis eylemcilere müdahale etti, arbedede biri polis 2 kişi baygınlık geçirdi

Üç bin ağaç kesilerek, acil afet toplanma alanına teleferik yapılması isteniyor

15 Ekim 2019 15:37

Sapanca'da hayata geçirilmesi planlanan Teleferik projesine vatandaşların tepkisi sürüyor. Üç bin ağacın kesilerek park ve deprem toplanma alanına yapılması planlanan teleferiği protesto etmek için bir araya gelen vatandaşlara polis müdahalede bulundu. Çıkan arbedede bir polis ve bir vatandaş baygınlık geçirdi. 8 kişi gözaltına alınırken, iddialara göre gözaltı sırasında bir Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesinin kaburgası kırıldı.

TIKLAYIN - Sapanca'da acil afet toplanma alanına yapılmak istenen teleferik projesine tepkiler sürüyor

Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki Kırkpınar Mahallesi'nde yapılması planlanan teleferik hattının alt istasyonun yapılacağı alanın, Hasanpaşa Mahallesi'nin mera ve acil toplanma alanı olduğunu belirterek yer değişikliği isteyen yurttaşların yaklaşık 2 aydır sürdürdüğü direnişe bugün polis müdahalede bulundu. İleri Haber'in aktardığına göre, müdahale sonucunda 7'si Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olmak üzere 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan TİP üyelerinden birinin gözaltı esnasında kaburgasının kırıldığı bildirildi.

Alanda gelerek Medyabar'dan Serhat Yılmaz'a konuşan CHP İl Başkanı Erdoğan Isır, vatandaşların mağdur olduğunu belirtirken, belediyenin insanları dinlemesi gerektiğini söyledi.

Halkın teleferiğe karşı olmadığını ifade eden Isır, "Sapanca halkı teleferiğe karşı değil. Halk teleferiği başka yere yapın diyor. Bir belediye başkanı 2 aydır buraya gelemedi. Vatandaşından yurttaşından korkan bir belediye başkanı istemiyoruz. Gelsinler burada vatandaşlarla konuşsunlar sorunu beraber çözsünler. Ben her vatandaşı sesini dile getirmek zorundayım. Bu iş adamı da olsa dile getirmek zorundayız, buradaki oturan vatandaş olsa da dile getirmek zorundayız. Bu bölge artık şişmiş durumda. Bu yeşil alana teleferik yaptığınız zaman bu gölge patlayacak duruma gelir. Sapanca Belediyesini işi ticarethane açmak değil yol yapmaktır. İlk önce Sapanca'ya Adapazarı'ndan gelen yolu yapsın. Ondan sonra kışın taşan kanalizasyon borularını yapsın. Biz bunu istiyoruz. Sonrada vatandaşıyla otursun konuşsun teleferiği nereye yapacaklarını karar versinler” diye konuştu.

Sapanca Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ihale edilen “teleferik projesi” Kırkpınar Mahallesi’nden başlayarak, 1500 metrelik mesafenin ardından Mahmudiye İncebel mevkisinde sona erecek. 25 yıl geçerli yap-işlet-devret modeliyle Bursa Teleferik A.Ş tarafından inşa edilecek proje yaklaşık 80 milyon liraya mal olacak.

Teleferik projesi için Kırkpınar'da seçilen alan Acil Afet Toplanma alanı olmakla birlikte bölge halkının kullandığı çocuk parkı ve dinlence yerini de kapsıyor. Ayrıca, geçmişte bölge halkı tarafından başka amaçla kullanılmamak kaydıyla devlete hibe edilmiş bir arazi.

Teleferik hattının 17 bin  metrekarelik bölümünde yaşları 5 ila 80 aralığında yaklaşık 3 bin adet ağaç kesilecek ve teleferik projesi burada yapılırsa hem yeşil alan azalacak hem de erozyon, sel ve su baskınları riski artacak.