Ekonomi

Salgın kısıtlamalarının tekrar başladığı Vietnam'da kahve ihracatı sekteye uğradı; fiyatlar artabilir

30 Ağustos 2021 12:37

Küresel kahve fiyatlarında artış devam ediyor. Brezilya’da yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle kahve fiyatlarının artmasının ardından Vietnam’daki Covid-19 yasaklarının kahve fiyatlarını daha da artıracağı belirtildi.

Sözcü'nün aktardığına göre dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da yaşanan kuraklık ve don olayları nedeniyle kahve fiyatları son 7 yılın zirvesine çıkmıştı. Kahve bağımlılarına bir kötü haber de dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisi olan Vietnam’dan geldi. Covid-19 virüsü ile mücadele eden ülkede kısıtlamaların tekrar başlaması kahve ihracatını sekteye uğrattı.

Hazır kahve ve bazı espresso karışımları için kullanılan robusta kahvenin önde gelen ihracatçısı olan Vietnam’da yaşanan Covid-19 vakalarındaki artış ve aşıya erişim sorunu nedeniyle kahve fiyatları arttı.

Robusta vadeli işlemleri Cuma günü yılın başından bu yana yüzde 50 artış gösterdi. Fiyatlar dört yılın en yüksek seviyesi olan ton başına 2 bin 043 dolara ulaştı.

Ne olmuştu?

Brezilya’da yaşanan kuraklık ve don olayları nedeniyle Arabica kahve fiyatları küresel borsalarda yıl başından bu yana yüzde 60'ın üstünde artış gösterdi. Temmuz ayında son 7 yılın en yüksek fiyatlarına ulaşan kahve fiyatlarında 2 yıl boyunca arz sıkışıklığı yaşanacağı ifade ediliyor.