Dünya

Rusya: Suriye ordusu Menbiç'in tamamını ele geçirdi, Rus askeri polisi rejim güçlerinin Türk ordusuyla kesişim alanında devriye geziyor

15 Ekim 2019 13:50

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbiç'in tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. Aynı zamanda Rus askeri polisinin Suriye rejimi ve Türk ordusunun kesişim alanında devriye yaptığı belirtildi. 

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Suriye hükümet güçleri, Menbiç ve yakınındaki yerleşim birimlerinin tamamında kontrolü sağladı" dendi. Savunma Bakanlığı, Rus askeri polisinin Suriye'nin kuzeyinde Suriye güçleri ile Türke ordusunun kesişim hattında devriye faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

Bakanlık, Rus ordusunun Menbiç'teki durum konusunda Türk ordusuyla işbirliği yaptığını vurguladı.

Bakanlık, ABD ordusunun Menbiç'in kuzeybatısında yer alan Dadat ile Um-Mial yerleşimlerinde bulunan üslerini terk ettiğini bildirdi. Bakanlığın açıklaması şöyle: ""ABD ordusu, Menbiç'in kuzeybatısında yer alan Dadat ile Um-Mial yerleşimlerinde bulunan üslerini terk ederek Suriye-Irak sınırına doğru ilerledi. Dadat ile Um-Mial, Suriye hükümet güçleri tarafından ele geçirildi"

"ABD askerlerinin çekilmesi 'devir teslim"

Newsweek'e konuşan bir Pentagon yetkilisi Menbiç'ten çekilen ABD ordusunun bölgeyi Rus güçlerine teslim ettiğini söylemiş, uzun zamandır bölgede bulunan ABD personelinin Rus güçlerine güvensiz bölgelerde hareket edebilmeleri için hızlıca yardımcı olduğunu aktarmıştı. Pentagon yetkilisi ABD askerlerinin çekilmesini 'devir teslim' olarak nitelemişti. 

Pentagon yetkilisinin açıklamaları şöyle: "Menbic'den 24 içinde çekildik. Uzun süredir bölgede olduğumuz için, Rus güçlere, daha önce güvenli olmayan bölgelere hızlıca giriş yapmaları konusunda yardımcı olduk. Bu, aslında bir ‘devir-teslim.’"

MSB: Münbiç'ten yapılan havan ve topçu ateşi sonucunda 1 asker şehit oldu

Millî Savunma Bakanlığı, Rusya’dan yapılan açıklamadan yaklaşık yarım saat önce bir açıklama yaparak Menbic'den yapılan havan ve topçu ateşi neticesinde 1 askerin şehit olduğunu, 8 askerin de yaralandığını duyurmuştu.