Dünya

Rusya Federal Güvenlik Servisi: Afganistan’da eski Sovyet ülkelerinin yakınlarına 5 bin terörist yığıldı

"Militanlar yurt dışından para almak ve küresel terör ağını desteklemek  için kripto para birimleri ve çevrimiçi ödeme servislerini kullanıyor"

21 Mayıs 2019 12:38

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov’a göre, Afganistan’ın kuzeyine, Orta Asya’daki eski Sovyetler Birliği ülkeleri ile olan sınır yakınlarına IŞİD’in uzantısı Horasan Vilayeti örgütünden yaklaşık 5 bin terörist yığıldı.

Sputnik'in haberine göre Duşanbe’de eski Sovyet istihbarat servisleri başkanları ile bir araya gelen Aleksandr Bortnikov, Afganistan’ın kuzeyinde terörist grupların toplanmasının endişe verici olduğunu belirtti.

Bortnikov terör hücrelerinin şimdilerde eski Sovyet ülkelerine sızdıklarını ve buralarda organize suça yönelik bağlantılar kurduklarını ifade etti. Bortnikov’a göre, militanlar dikkat çekmemek için göçmen ve sığınmacı gibi davranmaya çalışıyor.

"Saldırı gerçekleştirmek için kaynak topluyorlar"

Militanların Suriye ve Irak’ta büyük kayıplar verdiğini, ancak hâlâ tehlike teşkil ettiklerini belirten Bortnikov, “Şimdi Suriye ordusunun kontrolünde olmayan bölgelerde yeniden gruplanmaya ya da göçmen kamplarında saklanmaya çalışıyorlar” dedi.

Bortnikov’a göre, terör örgütleri Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere dünyanın başka yerlerinde yer değiştiriyor. Verilen kayıplara rağmen örgütler dünyanın dört bir yanında saldırı gerçekleştirmek için yurt dışından yoğun maddi destek topluyor.

Militanlar yurt dışından para almak ve küresel terör ağını desteklemek  için kripto para birimleri ve çevrimiçi ödeme servislerini kullanıyor. Teröristler ayakta kalmak için yasa dışı petrol ticareti, insan kaçakçılığı ve başka yasa dışı faaliyetlerden edinilen gelirlerden de yararlanıyor.

"Militanlar kimyasal silah kullanabilir"

Teröristlerin saldırı gerçekleştirmek için yeni yöntemler geliştirdiğine dair güvenilir bilgiye sahip olduklarını belirten Bortnikov, militanların elinde kimyasal silah ve biyotoksin geliştirmek için gerekli malzeme, teknoloji ve altyapı olduğunu ifade etti.

Bortnikov, militanların bu maddeleri bir yerden bir yere sevkiyat için insansız hava araçlarını kullandığını kaydetti.

Bortnikov, modern bilgi teknolojilerinin teröristlere ideolojilerini yaymak için büyük imkânlar sunduğunu, anlık mesaj uygulamalarının da bu amaçla kullanıldığına dikkat çekti.