Dünya

Rusya'da muhalif siyasetçi 'rekor kırdı': Yaşin polis merkezinden çıkmasıyla 5. kez üst üste gözaltına alındı

29 Ağustos 2019 07:34

T24 Dış haberler

Rusya'da muhalefetin önde gelen isimlerinden olan ve Eylül'de yapılacak yerel seçimlerde Moskova'dan aday olması engellenen İlya Yaşin bir kez daha serbest bırakılmasının hemen ardından gözaltına alındı. 

Agora insan hakları grubundan avukat Aleksey Glukhov, Moscow Times'a verdiği demeçte, "Rusya'da ilk kez biri beşinci defa üst üste gözaltına alındı" dedi. Sık sık protestocuların avukatlığını yapan Glukhov yapılanının teknik olarak yasalara karşı olmadığını, ancak yapılanın "yasaları suistimal ettiğini" söyledi. 

Yaşin'in kendisinin çekip sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda polis merkezinden çıktığı anda tekrar gözaltına alındığı görülüyor. Görüntülerde polisin, Yaşin'e "3 Ağustos'ta yapılan yasa dışı protestolara insanları çağırmakla suçlandığını" söylediği ve muhalif siyasetçiyi 5. kez üst üste gözaltına aldığı görülüyor.

Glukhov, Yaşin'in 8 Eylül'deki Duma seçimlerinden sonra serbest bırakılacağını düşündüğünü söyledi. Avukat, "Ancak protestolar devam ederse, Yaşin'in gözaltıları da devam edecek" diye konuştu.

Eylül ayında yapılacak yerel seçimlerde Moskova'da muhalif siyasetçilerin dahil edilmemesi Rusya'da son yılların en büyük protestolarına sebep oldu. Yaşin, oy pusulasına "sahte imza" iddiasıyla kabul edilmeyen isimlerden biriydi.