Dünya

Rusya'da mevcut 'eşcinsellik propaganda' yasası genişletilebilir

Rusya'da 2013 yılında yürürlüğe giren 'eşcinsellik propaganda yasası' yalnızca 18 yaş altı çocukları kapsıyordu

19 Temmuz 2022 09:59

Rusya'da, siyasetçiler pazartesi günü; 'LGBTİ+ propagandası' olarak görülen herhangi bir eylemi yasaklayan yasa tasarısını sundu.

The Moscow Times'ın haberine göre, yürürlükte olan mevcut yasa, çocuklara,  "geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını" yasaklıyordu.

Duma’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, eğer yeni kanun tasarısı kabul edilirse, "aile değerlerine aykırı" olduğu kabul edilen; her yaş grubunu kapsayan ’geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin’ propagandası kısıtlanacak.

Açıklama, bu tür ilişkilerin toplum tarafından kabul görmesinin sadece çocuklar ve gençler için tehlikeli olmadığını, tüm toplum için tehlikeli olduğunu vurguluyor.

Yasayı hazırlayanlar, Rus toplumu için bu tür ilişkilerin tanıtımının tıpkı "uyuşturucu", "intihar" propagandaları kadar tehlikeli olduğunu öne sürdü.

LGBTİ+ ilişkilere yönelik paylaşım yapan internet sitelerini engelleme yetkisi veren yasa tasarısının yasalaşmadan önce Duma’da üç tur oylamadan, Federasyon Konseyi’nde bir oylamadan geçmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor.

Mevcut eşcinsellik propaganda yasası

2013 yılında Rusya, çocuklara yönelik ‘geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin’ propagandasını yasakladı. Yasa, 18 yaş altı çocukları kapsıyordu.

Mevcut yasada ‘suçun’ cezası, 1 milyon rubleye kadar para cezası ya da 15 gün hapis cezası.

Rusya'da 1993 yılından beri suç sayılan eşcinsellik, 1999 yılına kadar "akıl hastalığı" olarak görülüyordu.